Tekst objavljen: 12.06.2016 9:55        


Predstavnici 46 lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije predali su Akcioni plan za pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta Razvojnoj agenciji Srbije (RAS), koja preuzima vodeću ulogu u njegovom predstavljanju novoj Vladi Srbije.  

Akcioni plan da Srbija izraste u izvoznika nameštaja

Podršku izradi Akcionog plana, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije, pružile su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski Progres, i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, saopšteno je iz Evropskog Progresa.

Akcioni plan sadrži niz mera za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača i podsticanje proizvodnje nameštaja od masiva, imajući u vidu rast tražnje na svetskom, a posebno na evropskom tržištu, s ciljem da se otvore nova radna mesta i poveća izvoz.

"Ministarstvo privrede je spremno da podrži sve aktivnosti koje doprinose ekonomskom rastu, kao i rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) i izvoza, a akcioni plan koji je danas predstavljen s jedne strane može da bude u funkciji konsolidovanja rada JP ''Srbija šume'', a s druge strane da pomogne rad malih i srednjih preuzeća iz drvno-prerađivačkog sektora", rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Ješa Erčić, direktor sektora industrije i poljoprivrede u PKS, posebno je naglasio značaj unapređenja obrazovanja u drvnom sektoru.

"Od naredne školske godine u obrazovni sistem biće uveden novi profil -operater za izradu nameštaja, nastava će biti organizovana kao kooperativna sa elementima dualnog obrazovanja, a dve tehničke škole u Užicu i Subotici će sprovoditi ovaj program", rekao je Erčić.

Grem Tindal, menadžer razvojnog programa Evropski Progres, istakao je da ova inicijativa pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale svoj drvni potencijal kao prednost i osnovu za ekonomski rast.

"Tako će se stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, što je posebno važno ako znamo da je samo jedna petina ljudi iz nedovoljno razvijenih opština, inače bogatih drvnim potencijalom, zaposlena u drvno-prerađivačkom sektoru", ocenio je on.

Prema rečima Milana Pavlović, v.d. direktora USAID/Srbija, u nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji nalazi se oko 46 odsto ukupnog šumskog resursa zemlje.

"Maksimizirajući stepen iskorišćenosti ovih resursa kroz izradu finalnih proizvoda najviše vrednosti, koji se mogu plasirati na svetsko tržište po višim cenama,otvaramo mogućnosti za zapošljavanje i rast privatnog sektora, umesto da se najvredniji prirodni resurs Srbije poklanja kao sirovina", kazao je on.

Predstavljajući mere u Akcionom planu, Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je rekao da taj plan pruža smernice za unapređenje internih kapaciteta proizvođača proizvoda od drveta sa visokom dodatom vrednošću, kao i niz mera za unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta.

Predsednik opštine Tutin, Šemsudin Kučević je predao Akcioni plan direktoru RAS-a Milošu Petroviću u ime 46 lokalnih samouprava, istakavši da su u njegovoj pripremi učestvovali predstavnici lokalnih vlasti, mnogobrojni predstavnici drvno-prerađivačkog sektora i nadležnih državnih institucija, domaći i međunarodni eksperti.

"Cilj podrške drvnoj industriji je podsticanje njene izvozne konkurentnosti, a očekuje se da bi uspešno sprovođenje predviđenih mera moglo da omogući otvaranje više hiljada novih radnih mesta i poveća izvoz na preko 500 miliona dolara godišnje", poručio je v.d. direktora RAS-a, Miloš Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
drvna industrija proizvodnja nameštaja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana