Tekst objavljen: 12.05.2015 11:46        


Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović izjavila je danas da je dobro što je Međunarodni monetarni fond (MMF) dozvolio dodatni rok za stavke u sporazumu koje nisu ispunjene, jer je to potvrda da Srbija vraća svoje dugove.

Aranžman s MMF-om pozitivan znak za investitore

Trbović je rekla da je aranžman sa MMF-om, dok god postoji, pozitivan znak za sve banke koje pozajmljuju Srbiji, koja se i dalje zadužuje da bi servisirala obaveze, ali i za sve investitore da ulože novac u Srbiju.
Aranžman sa MMF-om je pozitivan znak da Srbija neće otići u stečaj, nego da će vraćati svoje dugove, istakla je Trbović na TV Pink.

Trbović je ocenila da je to "kao neki dozvoljeni minus" i da kao što banka gleda primanja građana, tako i MMF posmatra da li Srbija može da podnese svoje troškove.

Zato postoji granica koliki procenat domaćeg proizvoda, onoga što Srbija proizvodi, može da potroši na plate u javnom sektoru i koliki procenat može da potroši na penzije, kazala je Trbović.

Trbović je podsetila da je Srbija već imala sporazum sa MMF-om, tako da sada, kako je navela, nije reč o novom sporazumu, nego o revidiranju postojećeg.

Ona je ukazala na nasleđen problem javnog sektora, neefikasnog dela privrede, gde moraju da se donesu teške odluke koje uključuju i smanjenje broja zaposlenih, posebno u određenim javnim preduzećima i drugačiji način poslovanja kao u privatnoj firmi.

Reč je o poslovanju, kako je navela Trbović, gde se vodi računa o prihodima i rashodima i ne očekuje večno da se zadužuje država, odnosno oni koji dobro posluju, "da stalno plaćaju vaše dugove".

Nisu ispunjene konkretne stavke kao što je spajanje "Puteva Srbije" i "Koridora 10", nije povećana cena struje i nije se dovoljno ažurno radilo na procesu privatizacije preduzeća, dodala je Trbović.

Misija MMF-a i Vlada Srbije postigle su sporazum za okončanje prve revizije stand by aranžmana koji je odboren našoj zemlji, a bord direktora te finansijske organizacije trebalo bi da aranžman odobri u junu, rekla je predstavnica Misije MMF Zuzana Murgasova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF Srbija aranžman sa mmf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana