Tekst objavljen: 13.04.2016 14:01        


Vlasti u Grčkoj su saopštile su danas da su veoma blizu postizanja dogovora sa međunarodnim kreditorima, uprkos obustavi runde pregovora o najnovijim grčkim reformama. 

Atina: Blizu smo dogovora sa kreditorima

"Veoma smo blizu postizanja dogovora sa institucijama. Definitivna odluka će biti doneta od danas do 22. aprila, ili najkasnije 26. aprila na mogućem vanrednom sastanku ministara finansija evrozone", izjavio je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos, a prenosi agencija Frans pres.

Dva nacrta zakona će, kako je dodao, biti dostavljena parlamentu do naredne nedelje. Prvi zakon je o kontroverznim reformama penzionog sistema, a drugi o reformama poreza na dohodak.

"Zvanična Atina namerava da ova dva zakona usvoji do kraja aprila", izjavio je Cakalotos novinarima na zajedničkoj konferenciji sa grčkim ministrima za zapošljavanje i ekonomiju.

Cakalotos je saopštio juče da su obustavljeni pregovori sa kreditorima - Evropskom komisijom, Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom centralnom bankom i Evropskim stabilizacionim mehanizmom - zbog zasedanja MMF-a u Vašingtonu.

"Odlučeno je da napravimo pauzu kako bismo svi mogli otići na prolećno zasedanje MMF-a u Vašingtonu", izjavio je Cakalotos, dodajući da je ostvaren značajan napredak u nekim pitanjima.

Portparolka grčke vlade, Olga Gerovasili, izjavila je da je ostvaren pomak u pregovorima, ali da "vlada u Atini nije odustala ni od jedne ''crvene linije".

Uspeh pregovora najviše koče nesuglasice oko nepopularnog reorganizovanja grčkog penzionog sistema, i oko načina rešavanja problema nenaplativih zajmova, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Atina međunarodni kreditori dogovor Grčke i MMF penzioni sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana