Tekst objavljen: 07.04.2017 11:44        


Grčke vlasti očekuju da će ove nedelje postići dogovor sa kreditorima, posle višemesečnih neuspešnih pregovora koji su podgrejali zabrinutost u pogledu ekonomskog oporavka Grčke, izjavio je portparol vlade u Atini Dimitris Canakopulos. 

Atina očekuje da će postići dogovor sa kreditorima

"Mišljenja sam da je danas moguć vrlo pozitivan ishod. Preduzeli smo veliki napor kako bismo prevazišli nesuglasice i pronašli efikasno rešenje", izjavio je portparol Canakopulos za TV stanicu Antena, aludirajući na sastanak minitara evrozone na Malti.

Grčki premijer Aleksis Cipras je juče pozvao na održavanje samita lidera evrozone, ukoliko pregovori u petak ne rezultiraju postizanjem dogovora, i istovremeno je optužio kreditore za "apsurdne zahteve" i "menjanje dogovorenih ciljeva", prenosi agencija Frans pres.

"Ukoliko evrogrupa u petak ne bude u stanju da isporuči rezultat, zatražio sam od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da sazove samit članica evrozone", izjavio je Cipras posle sastanka sa Tuskom u Atini.

Pregovori između Atine i njenih kreditora - evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda - otežu se mesecima zbog neslaganja u pogledu ublažavanja grčkog duga i budžetskih ciljeva te zemlje.

Među merama koje zahtevaju grčki poverioci su dodatno rezanje penzija, spuštanje osnovice prihoda oslobođenih poreza, i dalja deregulacija energetskog i tržišta rada.

Kreditori takođe traže prodaju velikog dela državne energetske kompanije, koja je najveći grčki provajder električne energije i skoro monopolista na tržištu, zarad povećanja konkurencije u tom sektoru.

Zastoj u pregovorima je ukočio isplatu najnovije tranše iz 86 milijardi evra vrednog spasilačkog paketa pomoći Grčkoj, dogovorenog 2015. godine, a koja je zemlji potrebna za otplatu duga koji dospeva u julu, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aranžman sa mmf grčka ekonomija sporazum sa mmf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana