Tekst objavljen: 07.03.2014 10:30        


Hoće li Srbija postati jedna od prvih evropskih zemlja u kojima će mobilni telefoni pobediti novčanike, ostaje da se vidi. No, na dobrom smo putu. Jer, ne samo da je sredinom prošle godine kompanija Telenor kupila licencu KBC banke već se ovih dana govori i da će se najveći operater u državnom vlasništvu, Telekom, povezati s bankarskim sektorom.

Bankama se loše piše, Telekom operateri izlaze na crtu

Telekom Srbija je saopštio da “nije kupio, niti je razmatrao kupovinu Dunav banke, već je razmatrao vidove saradnje s njom". Ipak, ta kompanija sagledava mogućnosti za neki vid povezivanja sa subjektima u bankarskom sektoru Srbije.

Kako piše Politika, u narednih nekoliko godina doći će do spajanja usluga koje korisnicima nude banke i mobilni operateri, pa će celokupno bankarsko tržište biti nepovratno izmenjeno. Odnosno, očekuje se da telekomunikacioni operateri sve više počnu da nude bankarske usluge i to preko telefona, odnosno takozvano mobilno bankarstvo.
Interesovanje mobilnih operatera za vlasništvo nad bankama i povezivanje ne treba da čudi, piše Dnevnik i navodi da se finansijske transakcije u svetu sve više obavljaju upravo putem mobilnih telefona.

Iz Telenora su već najavili da će plaćanje putem mobilnih telefona biti samo jedna od opcija te da žele da klijentima pruže sve vrste usluga vezane za bankarsku ponudu stanovništvu. Razlog za takav juriš u nove tehnologije plaćanja leži u činjenici da u Srbiji ima deset miliona aktivnih mobilnih telefona.

Uz podatak o broju mobilnih telefona kod nas jasno je zašto mobilni opetareri kupuju banke i to najavljuju. Kod nas su pre desetak godina masovno otvarane poslovne jedinice banaka. Danas je u toku suprotan proces. Mnoga veća mesta ostala su bez ijedne banke. S te strane, piše Dnevnik, širenje upotrebe mobilnih telefona za plaćanja svakako će dobro doći žiteljima tih mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ninanana 08.03.2014 11:26

    Zasto bi se bankama lose pisalo?! Jedino ako Telenor bude odobravao potrosacke i druge vrste kredita na mobilne telefone bez ziranata, i ostale dokumentacije! Verovatno ce uskoro sve banke da uvedu placanja putem mobilnih telefona! Kakva ce, i da li ce biti sigurna zastita klijenata, obzirim na hakerizam, sajber kriminal?! Ipak, klasika je sigurnija!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija operateri mobilni operateri bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana