Tekst objavljen: 16.05.2014 12:00        


Otkako je pre dve i po godine počela primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, klijenti imaju manje problema u toj oblasti. Jedan od njih odnosi se i na kurs evra po kojem se otplaćuju krediti. Od 6. decembra 2011, od kada se zakon primenjuje, banke su obavezne da kredit odobravaju i naplaćuju po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Bankari samo na kursu na svakih 100 evra uzmu četiri

Međutim, ostali su oštećeni klijenti koji su zajam uzeli pre tog datuma. Za njih je NBS nedavno najavio rešenje. Međutim, piše Dnevnik, ta grupa nije jedina koja je oštećena: u oblasti plaćanja i obračunavanja poslova s građanima ima tu još posla.

Ukoliko NBS donese pomenutu odluku, od jula bi i klijenti koji su žrtve te bankarske igre nastavili da otplaćuju kredit po srednjem kursu NBS-a. Nije predviđeno da se odluka primenjuje retroaktivno, odnosno da važi za već plaćene rate.
Zašto je naša centralna monetarna institucija odlučila da se pozabavi tim pitanjem? Odgovor je jednostavan: jer su u tom poslu sa stanovništvom pojedine banke bile izuzetno nekorektne.

Kod odobravanja indeksiranih kredita puštale su zajmove građanima na račun po kursu po kojem banka kupuje devize – to je onaj niži – a otplata rata je obračunavana po prodajnom kursu banke – onom najvišem. O tome koliko su klijenti koji nisu znali da i na taj „detalj“ treba da obrate pažnju oštećeni govori kursna lista.

Srednji kurs NBS-a recimo juče bio je 115,54 dinara za evro. Tu se već poduže i stoji, a odstupanja su minimalna. Kod banaka je, piše Dnevnik, raspon priličan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kupovni kurs, po kojem one otkupljuju devize od klijenata, kreće se od 112,65 do 114,45, a prodajni, odnosno suma koju treba odvojiti za evro, kretao se od 116 do 118,44 dinara. Tako je bilo juče, a slično je već danima.

Kurs dinara prema evru se menjao, ali je ta razlika bila gotovo uvek ista. Drugim rečima, klijent koji ima ratu od 100 evra na pet godina a plaća po kursu koji je četiri dinara viši od srednjeg, za svaku ratu daje 400 dinara više, što je godišnje 4.800, a za zajam od pet godina 24.000. Nije malo,

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rate kredita otplata kredita kurs evra kursna lista devizni kurs zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana