Tekst objavljen: 02.12.2013 9:15        


U strahu da će klijenti izgubiti posao, sve više banaka kredite uslovljava obaveznim osiguranjem. Osiguravajuće kuće već isplaćuju prve premije - do godinu dana - osiguranicima koji su ostali bez posla. Taj broj raste po nekoliko procenata mesečno.

Banke od građana zahtevaju osiguranje da dobiju kredit

Ipak, ukoliko na vreme izmirite kredit i podnesete zahtev za isplatu polise, dobićete upola manji iznos od onog koji ste uplatili.

POSLE OTKAZA

Dvadesetak isplata mesečno ima jedna osiguravajuća kuća ljudima koji su izgubili posao u prethodnom periodu. Naravno, kako su mere države očekivane, osiguravači očekuju da će biti sve veći broj otkaza i sve veći broj šteta.
Tako je jedan naš sugrađanin osigurao gotovinski kredit od 200.000 dinara, koji je uzeo u jednoj stranoj banci. Polisa je iznosila 34 evra. Nakon dve godine je isplatio zajam, ali kada je osiguravajućoj kući podneo zahtev za povraćaj novca na koji je imao pravo po ugovoru, dobio je samo polovinu od uplaćenog iznosa.

Objašnjenje je da se prilikom prevremene otplate troškovi dele. Ipak, za one koji strepe da će ostati bez radnog mesta i nisu najurednije platiše, osiguranje stvara sigurnost.

- Osiguranici prilikom odobravanja keš kredita podnose zahtev za osiguranje u slučaju gubitka posla, preko naših banaka partnera - kaže Branko Novaković, direktor Sektora za eksternu prodaju.

- Klijenti jednokratno plaćaju premiju osiguranja, u momentu kada im se plasira keš kredit, i osigurani su za vreme trajanja kredita. U slučaju da se dogodi da u toku perioda otplate kredita izgube posao, osiguranici podnose zahtev za isplatu naknade i uz nju prilažu neophodnu dokumentaciju.

Kako kaže Novaković, broj klijenata se menja iz meseca u mesec, ali se primećuje trend rasta. Kako se povećava broj ljudi koji su ostali bez posla, tako i osiguravači očekuju da će rasti broj osiguranika koji će podneti zahtev za isplatu naknade po ovoj vrsti osiguranja.

U Srbiji se, inače, osiguravaju sve bankarske usluge, od minusa po tekućem računu do stambenog kredita, samo su vrednosti takve zaštite različite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija krediti zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke osiguranje kredita banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana