Tekst objavljen: 11.06.2014 16:22        


Jedan od najvećih problema srpske privrede su krediti koji se ne vraćaju. Dok stare rate čekaju, problemi se množe. Novac je zarobljen, kreditna sposobnost banaka smanjena, što direktno utiče na njihovo poslovanje, i to negativno. Pati i privreda, proizvodnja se smanjuje a nezaposlenost raste.

Bauk loših kredita kruži regionom

Istina, piše Dnevnik, Srbija nije jedina koju muče ti problemi. Na stručnom skupu koji je za novinare protekle sedmice organizovala Prokredit banka i ti zajmovi su bili tema A udeo NPL-a, kako se oni stručno zovu, iznosio je u 2012. godini 18,63 odsto u ukupno odobrenim zajmovima. Lane je porastao na 21,73 odsto.

Ova godina nije statistički stigla ni do polovine a već se pominje da se u NPL „upisalo“ oko 30 odsto kredita. Od nas su nešto bolji Bugari, gde je to bilo 16,6 odsto 2012. godine, odnosno 17,3 lane. Najbolja je Makedonija, gde ih je u 2012. bilo 10,49 odsto a prošle godine 11,51. O tome gde smo najbolje govore podaci o razvijenijim delovima Evrope.

Kako je objasnio član Izvršnog odbora Prokredit banke za Srbiju Dejan Janjatović, u Evropi je prosek osam odsto, a u centralnom delu Starog kontinenta sedam. Najbolje je u Rusiji, gde je udeo tek pet odsto po zvaničnom podacima za 2013.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
loši krediti nenaplativost kredita nenaplativi krediti nenaplativa potraživanja bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana