Tekst objavljen: 26.08.2019 10:55        


Naftni derivati u proseku pojeftinili pet dinara po litri. U poslednja dva meseca padale cene na svetskom tržištu., ali je teško prognozirati kako će se cene kretati u narednom periodu

Berze "oborile" gorivo

Cene naftnih derivata na benzinskim stanicama u Srbiji su u poslednja dva meseca niže za pet dinara u proseku.

Tako se benzin od 95 oktana 23. juna prodavao za 154,60, a juče, na istoj benzinskoj pumpi u Beogradu, za 149,60 dinara litar. Evrodizel je pojeftinio sa 165,50 23. juna na jučerašnjih 159,40 dinara za litar.

- Cene svih derivata su otišle naniže, posebno u poslednjih desetak dana, što je rezultat berzanskih kretanja - kaže, za "Novosti", Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Nema tu mnogo mudrosti. Na formiranje maloprodajnih cena utiču svetske berze, kretanje evra i dolara prema dinaru, ali i međusoban odnos i državna zahvatanja.

Kako se akcize i porez nisu menjali, a dinar je bio stabilan poslednjih meseci u odnosu na evro i dolar (čak je nešto i ojačao), sasvim logično je da usledi pojeftinjenje. U ovom periodu cena nafte na svetskom tržištu sa 64,18 snižena je na 59,79 dolara za barel (nafta tipa "brent") uprkos svim prognozama analitičara koji su smatrali da će produbljivanje krize na relaciji SAD-Iran dovesti do skoka cena.

Kako će se kretati cene na našem tržištu u narednom periodu, kaže Tatić, teško je prognozirati, jer na najvažniji činilac, svetske berze, mi nikako ne možemo da utičemo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Lepa vest i za vozače, pogotovo novijih automobila, jeste da su i specijalne vrste goriva takođe pojeftinile za gotovo iste iznose kao i "obični" benzin i dizel.

Najmanje je promenjena cena tečnog naftnog gasa (TNG) koja se mesecima unazad kreće oko 75,76 dinara za litar, što je i razumljivo, jer vrednost ovog derivata ne zavisi od berzanskih kretanja, već od ponude i potražnje na tržištima oko naše zemlje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cene goriva berza dizel benzin gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana