Tekst objavljen: 22.07.2015 11:56        


Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je danas da trenutno na evidenciji te službe ima 746.000 lica koja aktivno traže posao, kao i da se beleži smanjenje tog broja u odnosu na jul prethodne godine za 3,5 odsto, ili za jedan odsto u odnosu na prethodni mesec. 

Blagi pad nezaposlenosti po evidenciji NSZ

''U ovom periodu svakako je uvek prisutno smanjenje broja nezaposlenih na našoj evidenciji zbog sezonskih radova i nekih drugih elemenata'', rekao je za RTS Martinović.

Na konstataciju da se u prvih šest meseci zaposlilo 117.000 ljudi sa evidencije NSZ, on je istakao da se zapošljavanje beleži u svim oblastima, ali da je najdominantnije u oblasti prerađivačke industrije, u oblasti proizvodnje i prerade hrane, trgovine na veliko i malo, u oblasti usluga.

''Beležimo zapošljavanje u svim oblastima, ali ovo su neki procenti koji su malo veći'', rekao je Martinović dodajući da ima kako trajnih, tako i sezonskih poslova.

Kako kaže, kada se pogleda struktura zapošljavanja od 117.000 njih oko 60 odsto je zaposleno na određeno vreme što je jedan od dominantnijih oblika zapošljavanja.
Prema njegovim rečima, negde više od 20 odsto se zaposlilo na neodređeno vreme, a preostali procenat ide na lica koja se zapošljavaju van radnog odnosa, privremeno, na povremenim poslovima, ugovorom o delu ili nekim drugim oblikom.

''Za vreme sezonskih radova svakako je je prisutno i pojačano zapošljavanje u sivoj zoni. Te evidencije nemamo, ali znamo da veliki broj neregistrovanih poslodavaca u oblasti poljoprivrede svakako zapošljava i ona lica za koja nemamo evidenciju'', rekao je Martinović.
Kada je reč o starosnoj strukturi, direktor NSZ kaže da je posebno dobra informacija da je povećan broj zapošljavanja mladih.

O tome, kako ističe, govori činjenica da je u ovom peridu zaposleno 39 odsto osoba do 30 godina koje, inače, spadaju u teže zapošljivu kategoriju.

Prema njegovim rečima, osobe starije od 50 godina nisu se zapošljavale u velikom procentu, a o tome govori i činjenica da se tek negde oko 14 odsto njih zaposlilo.

''Primetno je da se najveći broj lica sa srednjom stručnom spremom zaposlilo, negde više od 60 odsto od ukupnog broja. Među tim licima ima i onih sa kvalifikacijama za koje poslodavci iskazuju interesovanja, ali i onih koji se zapošljavaju bez obzira na svoje kvalifikacije ukoliko poseduju neke veštine ili znanja poput vozača motornih i teretnih vozila, lica u oblasti grđevinarstva'', rekao je Martinović.

On je naveo i da ima veliki broj njih koji su zainteresovani za određene obuke koje im mogu omogućiti brzu zapošljivost i podizanje stepena njihovih kompetencija.

''U ovom periodu raspisan je javni tender za sprovođenje obuka za 2015. godinu. Zahvaljujući obezbeđenim sredstvima omogućićemo obuke za oko 1.300 lica i više od 500 osoba sa invaliditetom'', rekao je Martinović dodajući da najveće interesovanje vlada za obuke za jezik, IT veštine, zavarivače, bravare.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pavle 01.10.2015 14:11

    Povećajte zapošljavanje osoba sa invaliditetom.u Srbiji u Privatnome Sektoru.2015

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porast zaposlenih zapošljavanje mladih zapošljavanje NSZ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana