Tekst objavljen: 25.03.2014 9:59        


Poreska uprava Srbije otkrila je unakrsnom proverom neprijavljenu imovinu vrednu oko 950 miliona dinara, piše Dnevnik.

Bogataši utajili kuće, novac, automobile...

Od kako je pre skoro godinu krenula provera imovine vrednije od 35 miliona dinara, poreznici imaju pune ruke posla. Svoje bogatstvo veće od pomenute sume do sada je prijavilo 3.807 građana.Kada je krenula priča o tome, očekivalo se da će se javiti bar 10.000 onih koji poseduju kuće, stanove, automobile, jahte, akcije, ušteđevinu pomenute vrednosti. 

Iz Poreske uprave Srbije tada je najavljeno da će sve pomno kontrolisati i da će one koji su zaobišli istinu sigurno privesti pravdi.

A šta se od tada dogodilo?

U Poreskoj upravi kažu da konstantno rade na prepoznavanju građana koji su bili obavezni da podnesu poreske prijave a to nisu učinili u propisanom roku. Nadležni iz Poreske uprave Srbije su do sada proveravali 450 građana u celoj Republici.

Na tom poslu je angažovano više inspektora i u samoj Poreskoj upravi Srbije kao i u njenim jedinicama. Do sada je ustanovljeno da 417 osoba koja su bila obavezna da podnesu prijavu to nije učinilo. To je podatak s početka godine.

Vrednost imovine za koju je utvrđeno da nije prijavljena poreznicima iako su njeni vlasnici bili obavezni da to učine je 950 miliona dinara.

Do sada je otkriveno da su zaboravni bogataši propustili da prijave nepokretnu imovinu – tu se podrazumevaju, osim vila i viletina, i kuće, stanovi, lokali. Tu još spadaju placevi i sve vrste poljoprivrednog zemljišta – njive, pašnjaci i šume.

Od pokretne imovine, tu su motorna vozila, odnosno automobili, kamioni, privatni avioni, a njih u Srbiji i te kako ima, baš kao i jahti, iako nismo primorska zemlja. Proverava se i devizna i dinarska štednja, zatim udeo u pravnim licima, odnosno akcije.

Od slične imovine tu bi se mogle naći i polise osiguranja i udeo u investicionim fondovima ako su veće vrednosti. To je imovina koja se najviše zaboravljala, ali je bilo i drugih koje imaju veću vrednost.

Nije loše podsetiti da se tu računaju i umetničke slike, nakit veće vrednosti. Dok je vile lako otkriti i dovoljno je prošetati elitnijim delovima gradova i varošica, za ostalo će poreznicima trebati malo više truda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
utajili kola utajili novac utaja imovine utaja poreza bogati bogati srbi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana