Tekst objavljen: 30.05.2019 13:50        


Ovaj robot specijalista je za branje malina i u tom poslu dvaput je uspešniji od ljudi jer za dan nabere 25.000 malina, dok je ljudski maksimum 15.000 plodova

Branje malina više nikad neće biti isto: Napravljen robot koji može da nabere 25 hiljada plodova dnevno

Osmislio ga je profesor robotike na Univerzitetu Plimut Martin Stelen, a projekat je razvila kompanija Fildvork robotiks. Robot koristi tehnike mašinskog učenja da bi identifikovao "zrele" maline i za to koristi svoje kamere i senzore.

Kada pronađe "dobru" malinu za hvatanje, njegove hvataljke, koje podsećaju na štipaljke za roštilj, hvataju plod i beru ga, a potom ga stave u korpu.

Tehnologija za razvoj je koštala skoro 900.000 dolara i koštaće još više jer konstruktori imaju u planu da razviju nove sposobnosti ovog uspešnog radnika.

Prema Andreju Džonsonu, portparolu Frontier IP - kompanije koja je specijalizovana za komercijalizaciju univerzitetske intelektualne svojine, koja podržava Fildvork, ovaj robot bi mogao da bere po jednu malinu na svakih deset sekundi i to 20 sati dnevno.

Kada bi se robotu dodalo još "ruku" - na primer četiri - učinak bi mu bio još bolji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komercijalna proizvodnja trebalo bi da počne 2020. godine. Za sada nije poznato koliko će koštati.

Pošto se ovako dobro pokazao u branju malina, u toku je proširenje njegovih mogućnosti i na branje paradajza i karfiola.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roboti tehnologija maline branje malina poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana