Tekst objavljen: 07.11.2013 12:15        


Brojne građevinske kompanije u Hrvatskoj počele su sa rasprodajom stanova, što je u prvih šest meseci ove godine dovelo do pada cene novosagrađenih stanova za 11,2 posto, nezapamćenog od početka krize, objavio je Ekonomski institut u najnovijem broju Sektorskih analiza 'Građevinarstvo i nekretnine'.

Cene stanova u Hrvatskoj pale za rekordnih 11,2 posto

U Hrvatskoj ima barem 20 hiljada neprodanih novih stanova. Na njihovu delimičnu prodaju po nižim cenama mnoge građevinske kompanije bile su prisiljene zbog ulaska u postupak predstečajne nagodbe, tokom koje nastoje da smanje svoje dugove i nastave poslovanje.

To je znak početka deblokade tržišta nekretnina u Hrvatskoj, ocenjuje autor analize Goran Buturac i podseća da se gradnja novih stanova u Hrvatskoj i potražnja za njima nakon 2008. godine više nego prepolovila, ali da se cene novih stanova nisu bitno smanjivale - sve do ovog proleća.

Velik deo novih neprodanih stanova građevinari su sagradili uz pomoć kredita banaka, kojima takođe nije u interesu spuštati njihove cene.

- U formiranju tržišnih cena stanova problem je i rast loših kredita poslovnih banaka koje se teško odlučuju na rasprodaju imovine. Banke su, barem do sada, radije reprogramirale kredite i ulazile u tzv. partnerski odnos s investitorom da bi zajednički pokušali da prodaju stanove uz minimalni pad cene - objašnjava Buturac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi cene stanova cena stanova kupovina stana prodaja stana Hrvatska ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana