Tekst objavljen: 28.06.2022 12:55        


U naredne tri godine cena duvana trebalo bi da se izjednači sa standardima zemalja Evropske unije

Cigarete poskupljuju od 1.jula


Od 1. jula cigarete će biti skuplje za 10 dinara, pa će pušači tako najjeftiniju paklicu moći da pazare do 300, dok će najskuplja koštati čak 580 dinara.

Razlog za poskupljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po, a koja se dva puta godišnje, u januaru i julu, u skladu sa akciznim kalendarom koriguje. Potom sledi još šest poskupljenja prenosi Blic.

Država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 dinara uzimati 81,25 dinara po pakli. Tom dinamikom, odnosno dva puta godišnje, sve do 2025. godine, će se uvećavati ovaj državni namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ove izmene imaju za cilj usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. To znači da će pušači u Srbiji za tri godine cigare plaćati kao u zemljama EU.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropska unija poskupljenje cigareta 1. jul poskupljenje cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana