Tekst objavljen: 01.07.2015 13:56        


Premijer Grčke Aleksis Cipras spreman je da prihvati gotovo sve zahteve koje su međunarodni kreditori izneli tokom prošlog vikenda, što se tumači kao poslednji pokušaj da sačuva Grčku u evrozoni, piše danas list Fajnenšel tajms (FT). 

Cipras spreman da prihvati većinu zahteva kreditora

Cipras je sinoć u pismu na dve strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u koje je FT imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Grčki premijer je u pismu izneo detalje iznenađujućeg zahteva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produžen, a novi, vredan 29,1 milijardu evra, odobren. Iako je dosadašnji paket zvanično istekao jutros, Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrednost pod uslovom da posebni popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu. Pored toga, Cipras traži da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromašne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019.
Ministari finansija evrozone će danas popodne održati telekonferenciju na temu grčke krize.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
paket pomoći međunarodni kreditori dogovor sa mmf grčka kriza Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana