Tekst objavljen: 21.01.2017 16:00        


Parlamentarci Evropske unije odbacili su juče "crnu listu" EU od deset rizičnih zemalja sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, uz obrazloženje da je lista prekratka i da treba da se proširi i na poreske rajeve, javlja agencija Rojters. 

Crna lista zemalja za pranje novca odbačena - kratka je

EU je, u nastojanju da preseče finansiranje terorista posle napada na redakciju francuskog lista Šarli Ebdo u januaru 2015., usvojila stroža pravila protiv pranja novca i počela da imenuje zemlje sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje militantne organizacije mogu da koriste za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 poslanika, protiv koje je bilo 67, a 210 poslanika uzdržano, Evropski parlament je odbacio inoviranu listu uz obrazloženje da je nepotpuna.

Na "crnoj listi" Evropske komisije su Severna Koreja, Iran, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim zemljama su predmet strožih kontrola u Evropi, navodi Rojters.

"U svetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije", izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Jučerašnje glasanje u Parlamentu poništava poslednji spisak zemalja usvojen u novembru, ali ne utiče na prethodnu "crnu listu" koja je obuhvatila sve navedene zemlje i Gvajanu. Ova latinoamerička zemlja je bila izbrisana iz novog predloga, jer je "zapušila rupe u zakonu" koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
falsifikat evropska unija crna lista pranje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana