Tekst objavljen: 19.04.2021 11:00        


Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije, piše RTS. 

Da li i pod kojim uslovima stranci mogu kupovati nekretnine u Srbiji?

Veća ponuda nekretnina i atraktivne lokacije čini beogradsku novogradnju privlačnom i strancima. Jeste da oni uglavnom kupuju za gotovinu, ali to povećano interesovnaje naravno bankarima nije promaklo, pa su već izašli sa posebnom ponudom stambenih kredita za nerezidente.

- Što se tiče dokumentacije za kredit, ona je manje više kao i za naše klijente kao i za srpske državljene koji apliciraju ovde u Srbiji, procenjujemo rizik na osnovu prihoda, na osnovu ugovora o zaposlenju. Što se tiče obezbeđenja kredita, to je nekretnina koje klijenti kupuju uz naravno obavezno učešće, navodi Velibor Savić, direktor u Api banci.

Na stanogradnju kovid kriza izgleda nije mnogo uticala - prometne kretnina je prošle godine porastao dva procenta, a obim gradnje oko osam odsto. I cene kvadrata rastu, a tri od četiri prodata stana kupuju se za gotovinu.- To je zakonom regulisano i regulisano je da samo zemlje koje imaju recipr sa republikom Srbijom, njeni građani mogu biti vlasnici nekretnina u Srbiji. Od zemalja gde ne postoji reciprocitet i gde nije moguća kupovina stanova, to su Makedonija, Iran, Indija... U ovom trenutku između 10 i 15 odsto naših stanara čine nerezidenti", navodi Bojan Bulatović, direktor prodaje "Beograda na vodi".

Nekretnine u inostranstvu najviše kupuju Rusi i Kinezi. Rusi na primer sada i u Srbiji mogu da podignu kredit, pod uslovima sličnim onima koje dobijaju u svojoj zemlji, a u ponudi imamo i luksuzne stanove po njihovoj meri, piše RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve to nameće pitanje da li je realno uz sadašnje propise očekivati da naši gradovi poprime raznolikost stanovništva Njujorka ili Londona.

- Nemamo propis kojim je uređeno dobijanje prebivališta čija investicija pređe određeni iznos. Takve propise ima 70 odsto zemalja u razvoju i razvijenih država u svetu. Tako da se mnogi stranci odlučuju da kupe da ulože u nekretnine u tim zemljama jer su zainteresovani da imaju prebivališe, da pošalju decu u školu ili da idu na lečenje. To se pogotovo odnosi na ljude iz zemalja koje dolaze iz trećeg sveta, objašnjava Nenad Đorđević, predsednik UO "Klaster" nekretnine.

Grci imaju program pod nazivom zlatna viza koji garantuje trajno prebivališe onima koji ulože više od 250.000 evra u nekretnine. Amerikanci garantuju trajno prebivališe za kupce nekretnina vrednih milion i više dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stranci stanovi kupci grci nekretnine Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana