Tekst objavljen: 29.01.2015 12:03        


Prema Zakonu o radu, danas je krajnji rok za potpisivanje novih kolektivnih ugovora.

Danas rok za potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora

Važnost "starih" posebnih kolektivnih ugovora ističe danas, 29. januara, a ministar za rad Aleksandar Vulin ranije je poručio da se zakon mora poštovati i da očekuje da sindikati i poslodavci blagovremeno nađu rešenje.

U slučaju da se to ne učini u zakonskom roku, onda poslovodstvo preduzeća u saradnji sa sindikatima može da donese Pravilnik dok se ne postigne novi kolektivni ugovor.

Vulin je, naime, ukazao nedavno da je njegov resor pisanim putem upozorio sve poslodavce da se proces pregovaranja o kolektivnim ugovorima mora završiti u zakonskom roku.

On je kazao da je ono što je predviđeno zakonom" minimalno i ispod toga se ne može, a preko toga može da se ide", kao i da sve zavisi od politike i položaja preduzeća i radnika.

Inače, ministar Vulin i predstavnici Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije potpisaće danas Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Srbiji.

Juče su to učinili predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i reprezentativni sindikati radnika u kulturi.
Oni su potpisali Poseban kolektivni ugovor za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Novi kolektivni ugovor ranije je potpisan u zdravstvu, a za sutra je najavljeno potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora za prosvetare.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o radu ugovori o radu krajnji rok novi kolektivni ugovori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana