Tekst objavljen: 18.06.2015 11:17        


Deficit budžeta Srbije u prvih pet meseci ove godine iznosi 24,5 milijardi dinara, a uključujući zajmove za projektne rashode deficit je 29,3 milijarde dinara.

Deficit na kraju maja 24,5 milijardi dinara

U maju su, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo finansija, ostvareni prihodi od 71,4 milijarde dinara, a rashodi od 76,6 milijardi dinara što je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, rezultiralo mesecnim deficitom od 5,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi u maju su iznosili 62,4 milijarde dinara, a donacije 0,1 milijardu dinara. Po osnovu PDV u maju je naplaćeno 36,8 milijarde dinara.
Na visok prihod, navode da je značajno uticala dinamika isplate povraćaja PDV s obzirom da je veći deo povraćaja dospeo početkom juna, umesto krajem maja.

Kao i u slučaju povraćaja PDV, tako je i deo majskih akciza uplaćen u junu što je uticalo na niži prihod u odnosu na prethodni mesec.

Prihod po osnovu akciza u maju je iznosio je 12,7 milijardi dinara, a po osnovu poreza na dobit je viši u odnosu na prethodne mesece s obzirom da raste uplata poreza po osnovu godišnjeg obračuna.
U Ministarstvu objašnjavaju da, pošto je krajnji rok za obračun i uplatu 30. jun, ovog meseca se očekuje najveći prihod po osnovu ovog poreskog oblika.

"Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 8,8 milijardi dinara i za razliku od prethodnih meseci nije bilo značajnih uplata vanrednih prihoda", preciziraju na ovoj adresi.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 18,1 milijardu dinara, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu od 17,1 milijarde dinara. "Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,1 milijardi dinara", stoji u saopštenju.

Na nivou opšte države u periodu januar - maj, zabeležen deficit u iznosu od 27,2 milijardi dinara, dok je deficit u maju iznosio 5,1 milijardu dinara.

Vojvodina je zabeležila suficit od 1,7 milijardi dinara, RFZO je, takođe, u suficitu u iznosu od 2,2 milijarde dinara, dok je PIO fond zabeležio deficit od 3,4 milijarde dinara. Na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 7,2 milijarde dinara, od čega je samo u maju ostvaren suficit od 3,3 milijarde dinara zahvaljujući uplati kvartalnih obaveza po osnovu poreza na imovinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporezivanje naplata poreza deficit srbije budžetski deficit buđet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana