Tekst objavljen: 31.07.2015 13:51        


Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da bi deficit budžeta na kraju ove godine mogao da iznosi oko 3,5 odsto BDP-a, ukazujući istovremeno da će stvarni deficit iznositi oko 4,5 odsto BDP-a.

Deficit u 2015. pada na 3,5 odsto BDP-a, stvarni je 4,5

Povoljna fiskalna kretanja u prvoj polovini godine ukazuju na to da će ovogodišnji deficit izvesno biti manji od planirane 232 milijarde dinara, što iznosi 5,9 odsto BDP-a i po svoj prilici će iznositi oko 3,5 odsto BDP-a, navedeno je u najnovijem Izveštaju Fiskalnog saveta.

Veoma dobar fiskalni rezultat, međutim, samo jednim delom predstavlja trajno poboljšanje u odnosu na plan.

Bolja naplata prihoda usled suzbijanja sive ekonomije i uvođenje akcize na struju od avgusta, omogućiće smanjenje deficita za više od jednog procentnog poena BDP-a.

"Samim tim, procenjujemo da je stvarni deficit ove godine, s kojim se ulazi u 2016. godinu, oko 4,5 odsto BDP-a, što je i dalje veliko smanjenje u odnosu na prošlu godinu za više od dva procentna poena BDP-a", piše u izveštaju.

Dodatne uštede od oko jednog procentnog poena BDP-a, koje će formalno oboriti deficit na oko 3,5 odsto BDP-a, Fiskalni savet ocenjuje kao loše i privremeno "jer potiču od evidentnog kašnjenja u izvršenju rashoda za javne investicije i otpremnine".

Savet navodi i da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen relativno nizak deficit od 35 milijardi dinara, navodi Fiskalni savet, ukazujući da je to za više od 60 milijardi dinara manje od gornje granice deficita koja je dogovorena sa MMF-om.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poskupljenje struje deficit budžeta BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana