Tekst objavljen: 01.02.2019 15:23        


Štediša koji je u decembru 2012. položio na dinarsku štednju 100.000 dinara i obnavljao ugovor svake godine dobio bi u decembru 2018. godine gotovo 26.500 dinara (225 evra) više od štediše koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke položio na deviznu štednju evre u protivrednosti 100.000 dinara.

Dinarske štediše profitiraju više od deviznih

Do ovog podatka je došla Narodna banka Srbije u najnovijoj Analizi o isplativosti dinarske i devizne štednje, koja ukazuje na to da je unosnija štednja u domaćoj nego u stranoj valuti, kako u dugom, tako i u kratkom roku.

Naime, građanin koji je u decembru 2012. godine oročio 100.000 dinara na dinarskoj štednji i zanavljao oročenje svake godine, u decembru 2018. bi na štednoj knjižici imao ukupno 139.673 dinara, što je jednako iznosu od 1.181 evra.

Za razliku od njega, štediša koji je na deviznu štednju položio u decembru 2012. godine 881 evro, koliko je tada iznosilo 100.000 dinara, i obnavljao ugovor svake godine, na kraju 2018. bi imao ukupan ulog od 957 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi 113.183 dinara.



Dakle, u poslednjih šest godina bilo je isplativije štedeti u dinarima.

Iz NBS ističu da je analiza pokazala da je i oročena štednja na godinu dana, ali bez zanavljanja štednog uloga, u dinarima bila isplativija od štednje u evrima, kao i štednja oročena na tri meseca.

Na veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednje uticali su: niska i stabilna inflacija i relativno stabilan kurs dinara prema evru, relativno više kamatne stope na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju; povoljan poreski tretman dinarske štednje - odnosno činjenica da se na prihode od kapitala po osnovu kamate na dinarsku štednju ne plaća porez, dok se kod devizne plaća po stopi od 15 odsto.

Iz NBS ističu da, zahvaljujući merama centralne banke i republičke vlade i postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, poverenje građana u domaću valutu raste iz godine u godinu.

O tome svedoči podatak da je dinarska štednja u periodu od avgusta 2012. godine povećana gotovo tri i po puta - sa oko 18 milijardi dinara na preko 61 milijardu dinara u decembru 2018, dok je devizna štednja povećana sa gotovo osam milijardi evra (oko 935 milijardi dinara) na oko 10 milijardi evra (oko 1.175 milijardi dinara), i to u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Samo u 2018. godini, dinarska štednja položena kod banaka u Srbiji povećana je za preko 20 procenata.

"Uzimajući u obzir značaj koji depoziti u domaćoj valuti - i privrede i građana, imaju za stabilnost čitavog finansijskog sistema, kao i činjenicu da štednja građana predstavlja najsigurniji način očuvanja vrednosti novca i omogućava buduću potrošnju, NBS će i ubuduće, zajedno sa Vladom Srbije nastojati da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom sa javnošću kreira okruženje koje podstiče njeno prikupljanje i kontinuirani rast", poručuje NBS u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na štednju dinarska štednja oročena štednja devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana