Tekst objavljen: 01.06.2016 13:23        


Očekujemo da će vlada do kraja juna definisati cilj za 2016. kada je reč o broju zaposlenih u javnom sektoru, kaže šef Kancelarije SB u Beogradu Toni Verheijen.

Do kraja juna - koliko Srba ostaje bez posla

On je pojasnio da se pod tim podrazumeva koliko će ljudi u ovoj godini ostati bez posla. On je, u izjavi novinarima, podsetio da se vlada obavezala da smanji broj zaposlenih za 14.500 do kraja decembra 2015.

"To je potvrđeno i čekamo rezultate, a novi cilj za 2016. trebalo bi da bude dogovoren kad vlada bude formirana"”, rekao je Verheijen.

Broj zaposlenih u javnom sektoru koji će ove godine ostati bez posla zavisiće od analiza koje Svetska banka i Vlada Srbije trenutno sprovode, a obuhvataju i zdravstvo, obrazovanje i sektor socijalne zaštite.

Ako broj pozicija koje bi trebalo da se smanji ne sretne fiskalni cilj koji je dogovoren sa MMF-om, onda bi trebalo da vlada nađe neki drugi način da uštedi. O tome se još razgovara i o ciljevima za 2017”, objasnio je on i naveo da Svetska banka očekujemo da će vlada biti posvećena tom cilju i da će postaviti cilj u kontekstu Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru do kraja juna.

Verheijen je naveo da nije reč o fiksnom broju je neko odredio, već će se to definisati na osnovu analiza.

"Tražimo ravnotežu kako bi dobili javne usluge koje su efektivne i da Srbija ima kapacitet da se priključi EU i da postigne fiskalni target i to je kompleksna jednačina"”, rekao je on.

Upitan zašto vlada kasni s ovom merom, odgovara da nije reč o kašnjenju, već je komplikovan je proces.

"Nije lako oceniti šta u školi, zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi nedostaje, gde je manjak a gde višak. Moralo bi da se vidi šta je odnos učitelja i osoblja koji to nisu, medicinskog i nemedicinskog osoblja i koji je pravi miks. Nije da vlada kasni, nego želimo ovo da uradimo kako valja"”, rekao je Verjeijen.

On je konstatovao da nema mnogo viškova kada je reč o nemedocinskom osoblju, pa će predlog biti da se smanji broj nemedicinskog.

Ako gledamo institucije centralne vlade, predlažemo da se ukinu odeljenja, pre nego pojedinci unutar odeljenja. Trenutno neke funkcije obavlja pet različitih ministarstava umesto da to radi jedno”, rekao je on dodajući da to ne treba da se radi na političkoj osnovi.

Verheijen je objasnio da u ovaj program nisu uključena javna preduzeća, ona imaju posebne programe bazirane na strategiji vlade.

Za Srbijagas je plan konsolidacije odobren ove godine, za EPS u junu prošle godine, za Železnice na leto prošle godine. Na osnovu rokova koje je vlada odredila podržavamo procese, rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 01.06.2016 14:48

    Što ta pametna gospoda neode u recimo Švajcarsku Nemačku Englesku
    i tamo postavljaju pravila kako će narod da funkciniše
    .Sve se natovarilo bednoj Srbiji. Nije moguće da je ostalo još nešto za pljačku.
    Epa narode veliki vodja je naobećavo .Skinuo je penzije .Šta je sledeće ,
    odpuštanje pa.........

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna služba manje zaposlenih Vlada Srbije državna preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana