Tekst objavljen: 08.07.2014 10:28        


Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva pozvalo je nadležne da povuku odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja motornih vozila, uz obrazloženje da poskupljenje nije ekonomski opravdano.

"Država da ukine odluku o skupljem auto osiguranju"

U saopštenju tog udruženja je navedeno da je objašnjenje za poskupljenje obaveznog osiguranja motornih vozila, koje u proseku iznosi 45 odsto, potreba da se, kako navode, sanira šteta koju su osiguravajuće kuće pretrpele, ili će tek pretpreti zbog isplate štete osiguranicima nastradalim u nedavnim poplavama.

Iz Efektive podsećaju da vlasnici vozila, koji su do sada obavezno osiguranje motornih vozila plaćali 16.000 dinara, ako se ništa ne promeni, ubuduće će za tu uslugu morati da izdvoje gotovo 24.000 dinara.
- Država je dozvolila osiguravajućim kućama da na efikasan način pokriju gubitke koje će imati oko poplavljenih osiguranika, ali to će biti urađeno preko leđa 2,5 miliona vlasnika vozila u Srbiji, koji će morati da plaćaju skuplje osiguranje, iako je rizik sve manji - tvrde u tom udruženju.

Iz Efektive ocenujju da osiguravajuća društva imaju odgovarajuće stručno znanje, uz pomoć kojeg mogu da kalkulišu i sa nepredviđenim situacijama.

- One kuće koje nisu u stanju da odgovore na preuzete obaveze i isplate osiguranike, ne treba ni da postoje - navedeno je u saopštenju.

Tvrdi se da se u poslednjih pet godina, osiguravajućim kućama podnosi sve manji broj prijava za isplatu štete na motornim vozilima, a one srazmerno isplaćuju sve manje iznose štete, dok sa druge strane broj registrovanih vozila i osiguranika raste.

U 2009. godini je, napominju, isplaćeno na ime štete 56,41 miliona evra, dok je taj iznos u prošlog godini pao na 39,3 miliona evra.

"Postavlja se onda pitanje, ako je sveobuhvatni saobra ambijent sve uređeniji, saobraćajne kazne sve veće, vozači disciplinovaniji, uz manji broj nesreća na putevima, zašto je onda poskupelo obavezno auto osiguranje", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 08.07.2014 13:46

    Ko ce da vrati cenu?Nema od toga nist,Pa zar to isto neradi i drzava?
    Ovo je srbija u kojoj samo onaj ko radi (oni najmanji)mora da plati svi ostali, nou.!!!
    Veliki da placaju drzavi i radnike nebi bili milioneri i milijarderi.Srbija je samo za te
    Majka a svi ostali -KUS-

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje autoodgovornosti osiguranje od autoodgovornosti auto osiguranje osiguranje automobila osiguranje vožnja vozači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana