Tekst objavljen: 12.08.2014 14:15        


Poskupljenje obaveznog osiguranja automobila od 1. jula ove godine za 45 odsto izazvalo je opravdan gnev, ne samo više od dva miliona vlasnika automobila u Srbiji, već i zaštitnika prava potrošača, jer je tu odluku Udruženja osiguravača Srbije bez reči prihvatila Narodna banka Srbije.

Za NBS opravdano poskupljenje osiguranja, evo i zašto

Kako piše Politika, tek nakon mesec dana tom listu je stiglo od NBS obrazloženje takve odluke. Ključni razlog je najavljeno povećanje, od 13. oktobra, limita za isplatu štete u saobraćajnim udesima.

NBS navodi i da je odobrenom poskupljenju doprinelo i uvođenje bonus-malus sistema u 2010. jer se umanjenje premije osiguranja za pažljivije vozače, tj. one koji nisu imali štete, odražava se na ukupnu premiju sektora osiguranja kroz njeno umanjenje, imajući u vidu da većina osiguranika ostvaruje bonus.
- U Evropskoj uniji, minimalna suma osiguranja od autoodgovornosti je i preko 90 puta viša nego u Srbiji i iznosi najmanje 5.600.000 evra za štete na licima i 1.120.000 evra za štete na stvarima. U cilju postepenog približavanja evropskim limitima, Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju utvrđeno je povećanje nivoa zaštite oštećenih trećih lica najkasnije od 13. oktobra ove godine, tj. suma osiguranja se povećava na 1.000.000 evra za štete licima i 200.000 evra za štete na stvarima - kaže se u odgovoru NBS Politici.

Dodaje se, piše Politika, i da se "navedeno povećanje minimalnih osiguranih suma, koje će biti i do 16 puta više u odnosu na trenutni nivo, odražava kako na povećanje šteta koje isplaćuju društva za osiguranje, tako i zahtevanog nivoa premije osiguranja”.

- Drugi bitan faktor, koji zajedno sa prethodnim u najvećoj meri utiče na povećanje minimalne tarife, jeste - kažu u NBS - isplata šteta Garantnog fonda. Pored isplate šteta koje su pričinjene upotrebom neosiguranog ili nepoznatog prevoznog sredstva, Garantni fond ima obavezu isplate šteta i za društva za osiguranje nad kojim je pokrenut stečajni postupak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 12.08.2014 14:44

    ....jer se umanjenje premije osiguranja za pažljivije vozače, tj. one koji nisu imali štete, odražava se na ukupnu premiju sektora osiguranja kroz njeno umanjenje, imajući u vidu da većina osiguranika ostvaruje bonus.

    To je izgleda javni poziv da sto vise nas pravi udese da osiguranje ne bi poskupelo.

    Rekose ovi iz NBS i ostadose zivi sa svojim previsokim platama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje autoodgovornosti osiguranje od autoodgovornosti osiguranje automobila auto osiguranje nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana