Tekst objavljen: 27.03.2015 12:35        


Tridesetak somborskih porodica, koje za centralno grejanje duguju po više od 5.000 evra, mogle bi uskoro da ostanu bez krova nad glavom.

Dug 5.000€ - 30 porodica bez stana

Direktor JKP "Energana" Jovan Gajin svestan je da je reč o nepopularnoj meri, ali objašnjava da je preduzeće primorano na prodaju dužničkih stanova koji su pod hipotekom, kako bi namirili potraživanja koja premašuju milion i po evra.

"Gradsko veće naložilo je primenu svih zakonskih mera naplate, što podrazumeva i prodaju stanova najvećih dužnika. Imamo već 30 hipoteka upisanih za dugove koji premašuju 5.000 evra i ulazimo u procedure prodaje tih nekretnina radi namirenja duga", veli Gajin.

Somborska "Energana" našla se u nevoljama zbog blokade računa i duga od 170 miliona dinara za isporučeni gas lokanom distributeru "Somborgas", odnosno "Srbijagasu".

Rešenje za reprogram duga sa lokalnim distributerom "Somborgasom" i dobavljačem "Srbijagasom", koje je preuzelo Gradsko veće, još nije nađeno, ali su u ovogodišnjem budžetu planirana sredstva za njegovu delimičnu otplatu.


Višegodišnja potraživanja toplane od neurednih i nesavesnih platiša premašuju 185 miliona dinara, od čega je dug građana oko 130 miliona. Toliki je i višegodišnji dug "Energane" za gas, zbog čega je račun preduzeća blokiran još od oktobra prošle godine.

Na gradski toplovod priključeno je oko 4.000 stanova sa oko 15.000 žitelja i 130 javnih ustanova i preduzeća. Pojedinci godinama nisu izmirivali svoje obaveze, pa se nagomilani dugovi kreću u iznosima od po nekoliko stotina hiljada dinara i redovno se grejali džabe.

Osim toga, ima slučajeva koji zbog dugova nisu rešeni na sudu čitavu deceniju.

"Svesni smo da je to veoma nepopularna mera, ali skrećemo pažnju dužnicima da ne rizikuju da zbog nenamirenih računa od nekoliko stotina hiljada dinara ostanu bez stanova čija je vrednost višestruko veća", opominje Gajin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
računi za grejanje dug grejanje srbija gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana