Tekst objavljen: 27.08.2017 13:07        


Trenutno u toku dva javna poziva, a u fazi pripreme privatizacije čak 148 preduzeća. Za kupce se spremaju strateška preduzeća "Galenika", "Azotara", PKB, MSK... Ukinuta zaštita krajem maja 2016.

Dug spisak za prodaju firmi

Rezultat privatizacije u poslednjih godinu dana je prilično skroman - prodato je svega pet preduzeća. Kupac se u ovom periodu tražio za 36 firmi, ali je sreća izdala 23 kompanije. Toliko ih je završilo u - stečaju. Za ostale je postupak obustavljen. U ovom trenutku oglašena je prodaja "Grmeča" iz Bačke Topole i "Betonjerke" iz Sombora.

Plan Ministarstva privrede je daleko ambiciozniji. Od 150 neprivatizovanih preduzeća koja su u njihovoj nadležnosti, osim dva koja su oglašena - za svih 148 preostalih priprema je u toku. Među njima su i strateška preduzeća poput "Azotare", "Petrohemije", PKB, "Galenike", MSK...

- Od 11 strateških preduzeća, osam je u postupku usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije ili su ga već usvojili, a za dva se iznalazi adekvatan model privatizacije - kažu u Ministarstvu privrede. - Za jedno je u toku izrada plana reorganizacije i finansijske konsolidacije. Šanse za opstanak ovih preduzeća zavise od ocene održivosti plana od strane poverilaca. Shodno brzini prodaje su i prihodi od privatizacije. Za pola godine od privatizacije se u budžet Srbije slilo svega 108 miliona dinara.

- Nijedno od nekada zaštićenih preduzeća ne uživa zaštitu od prinudne naplate - dodaju u Ministarstvu privrede. - Poslednja zaštita je ukinuta krajem maja 2016. godine i nju je uživalo 11 strateških preduzeća. Sva preduzeća u privatizacionom portfelju sada posluju po tržišnim uslovima i moraju da izmiruju obaveze prema poveriocima. Stečajni postupak je izvestan za sva preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koja nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije.

ZBRINUTI

Na spisku prodatih firmi tokom protekle godine je "Evropa" iz Surdulice. Tu je i ZGOP iz Novog Sada, preduzeće specijalizovano za održavanje pruga. Prodata je i "Karaburma", a novog vlasnika je dobio i hotel "Prag".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Galenika privatizacija banke prodaja firmi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana