Tekst objavljen: 17.04.2014 12:27        


Britanski finansijski magazin, World Finance, proglasio je Dunav dobrovoljni penzijski fond za najbolji penzijski fond u Srbiji za 2014. godinu. Ovo je prvi put da je nagradama obuhvaćeno i tržište penzijskih fondova u Srbiji. 

Dunav dobrovoljni fond proglašen za najbolji u Srbiji

Dunav dobrovoljni penzijski fond ima preko 83.000 članova, imovinu vrednu 8,7 mlijardi dinara (42% tržišnog učešća), preko 27.900 jednokratnih isplata u vrednosti od 1,6 milijarde dinara i redovno isplaćuje 67 penzija. Zahvaljujući najvišem prinosu fonda od 13,1% u 2013., drugu godinu za redom, članovi Fonda su ostvarili najviši rast svoje štednje za starost.

"Rezultati Dunav fonda pokazuju naše čvrsto opredeljenje da predvodimo tržište DPF-ova i da i ubuduće budemo najbolji partner građana i poslodavaca u planiranju privatne penzije. Uprkos krizi, za poslednjih godinu dana imovina je porasla za 1,5 milijardu dinara, odnosno 21%.Takođe, za 3 godine, Dunav fond je duplirao imovinu sa 4,3 na 8,7 milijardi dinara”, rekao je Milan Kovač, izvršni direktor Dunav društva, u analizi povodom sedmogodišnjeg rada fonda.

U strukturi članova sa 86% preovlađuju zaposleni u čiju korist poslodavci uplaćuju dopunske doprinose, dok je 14% individualnih članova, što predstavlja blagi rast učešća fizičkih lica koja iz sopstvenih sredstava štede za starost. Muškaraca je 61%, a žena 39%. Prosečna uplata iznosi 3.500 dinara, dok je prosečna starost članova oko 46 godina.

U dobrovoljnim penzijskim fondovima akumulirano je 20,7 milijardi dinara, koliko iznosi štednja za starost preko 183.000 građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobrovoljni penzioni fondovi dunav penzioni fond penzijski fond penzioni fond penzioni fondovi privatni penzioni fondovi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana