Tekst objavljen: 12.11.2013 13:15        


Četvrtina od ukupno plasiranih kredita u Srbiji spada u grupu "loših kredita", koje banke ne mogu da naplate ili to čine veoma otežano za šta su krive i same banke, saopštilo je udruženje Efektiva, koje smatra da će i banke morati da preuzmu deo odgovornosti za stanje u kom se društvo nalazi.

Efektiva: Banke su same krive zbog rasta loših kredita

Udruženje napominje da su, iako bankari i Udruženje banaka Srbije za takvo stanje krive lošu situaciju u privredi, i same banke uticale na porast broja nenaplativih kredita. One su svoje klijente (i fizička i pravna lica), tokom otplate kredita dodatno opterećivale novim nametima i povećavanjem mesečnih obaveza, objašnjava Efektiva.

Efektiva smatra da celo društvo gubi kroz umanjenje vrednosti imovine koju banke plene od svojih dužnika, a zatim je po nižim cenama prodaju kako bi namirile bar deo potraživanja. - Jasno je da će i banke morati da preuzmu bar deo odgovornosti za stanje u kom se društvo nalazi, kroz umeravanje apetita u skladu sa opštom situacijom, kako bi se negativni trend rasta loših kredita, ako ne zaustavio, onda bar usporio - ocena je Efektive.
Osim velikog broja kredita koje su, uglavnom domaće banke odobravale firmama po političkoj i prijateljskoj liniji, bez adekvatnog obezbedjenja i procene kreditnog rizika, na rast loših kredita uticalo je i to što su krediti plasirani u švajcarskim francima, kod kojih je došlo do dupliranja mesečnih obaveza i rasta glavnog duga, zbog visoke kamate kojim se opterećuje zdraviji deo privrede, zbog povećavanja kamate tokom otplate kredita.

Razlog su i obračuni visokih i nezakonitih stopa zatezne kamate, čija je primena "pumpala" dug i uvećavala ga.

Udruženje bankarskih klijenata napominje da se sve to odnosi, kako na kredite plasirane privredi, tako i fizičkim licima, kojima se, povećavanjem mesečnih izdataka prema banci umanjuje kupovna moć, što se direktno reflektuje na umanjenje prihoda privredi.

Stanje u privredi polako se preslikava i na bankarski sektor, kome, povećavanjem udela rizičnih kredita, osim nemogućnosti naplate svojih potraživanja, rastu i troškovi, u vidu povećavanja rezervacija prema Narodnoj banci Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
efektiva Srbija nenaplativi krediti loši krediti krediti zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana