Tekst objavljen: 09.05.2014 13:30        


Udruženje Efektiva traži od NBS da uskladi podzakonska akta o prigovorima korisnika finansijskih usluga sa Zakonom o zaštiti potrošača i uvede kazne za banke.

Efektiva: Novčano kazniti banke koje oštete klijente

U podzakonske akte bi trebalo uvesti rok od osam dana za odgovor banke po prigovoru klijenta i novčanu kazna za banku koja ne dostavi odgovor u predviđenom roku, na predviđen način i u skladu sa postavljenim pitanjem ili primedbom.

Predloženo je i da se uvede novčana kazna za banku koja ne pristupi zakazanoj medijaciji, kao i obaveza NBS da u toku pripreme za medijaciju uputi stranama u sporu svoje stručno mišljenje o spornom odnosu sa aspekta zakonitosti i primene ugovornih odredbi.

Traži se i da se uvede obaveza NBS da internet stranici objavljuje podatke o broju i predmetu primljenih prigovora po bankama, a ne zbirno kako to sada radi, kao i da se poštuju postojeće odredbe da se na tri meseca objavljuju informacije o bankama koje krše propise.

Efektiva je predložila da se odluka NBS izmene prilikom najavljenih izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga tako da se isti devizni kurs primenjuje prilikom odobravanja i otplate kredita.

"Smatramo da se predloženim izmenama, koja obezbeđuju efikasniju zaštitu prava svih učesnika na tržištu bankarskih usluga, mogu obezbediti stabilnost i održivi rast bankarskog sistema u Srbiji", navodi se u saopštenju Udruženja Efektiva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke efektiva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana