Tekst objavljen: 12.03.2022 12:00        


Zamenik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za ekonomiju, politiku i upravljanje Piter Senfi izjavio je da kriza u Ukrajini trenutno ima ogroman uticaj po globalnu ekonomiju, evropske ekonomije, što će se preliti na region i Srbiju i dodao kako sumnja da će se ostvariti ovogodišnja projekcija rasta BDP-a Srbije od 4,3 odsto

"Ekonomska kriza zbog Ukrajine će se preliti i na Srbiju"


„U kojoj meri će kriza uticati na ekonomiju vrlo je teško reći u ovom trenutku. Pažljivo ovo analiziramo i uskoro ćemo objaviti novu projekciju za Srbiju i zemlje u regionu“, rekao je Senfi na predstavljanju EBRD Izveštaja o tranziciji za 2021-22. godinu: „Digitalizacija, nadogradnja sistema: isplativost sprovodjenja digitalizacije“.

Prema kratkoročnoj projekciji EBRD-a za Srbiju, kako je naveo, procenjeno je da će se rast nastaviti, ali da sumnja da će se ostvariti poslednja prognoza EBRD iz novembra 2021. da će Srbija ove godine imati rast BDP-a od 4,3 odsto.

pak, dodao je i da se Srbija ističa kao zemlja koja je najbolje u regionu izašla na kraj po pitanju BDP-a u vreme pandemije, ali se zapitao i da li ima ono što je potrebno da obezbedi dugoročni održivi rast.

"Srbija ima bolje rezultate u proseku nego zemlje u regionu i u odnosu na prosek EBRD-a, ali kaska za najnaprednijim zemljama EU. Oblasti na koje Srbija treba da se fokusira kako bi obezbedila dugoročni prosperitet je obklast upravljanja i zelene ekonomije", rekao je on dodavši da kao najveće rizike po ovdašnji privredu vidi rast inflaciju, koja je delom odraz i globalnih kretanja, kao i rast javnog duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podsetio je da EBRD ocenu prosperitetne, funkcionalne ekonomije daje na osnovu šest parametara, odnosno da ona mora da bude konkurentna, da se njome dobro upravlja, da bude zelena, inkluzivna, otporna i integrisana.

Senfi je ocenio i da je otpornost srpske privrede odraz njene široke strukture, koja ne zavisi od jedne ili dve industrje, te da je Srbija imala snažan rast u trgovini, turizmu, industriji, gradjevini, izuzev poljoprivrede koja se prošle godine borila sa sužom.

Smatra da je zato važno preneti investitorima da potencijal srpske ekonomije leži u mnogim oblastima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Evropska banka za obnovu i razvoj rat u ukrajini kriza ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana