Tekst objavljen: 06.03.2016 16:00        


Fiskalni savet je danas upozorio da se reforma Elektroprivrede Srbije ne sprovodi, te da su najveći problemi EPS-a prevelik broj zaposlenih i velike plate, koje su, umesto da budu smanjene, po svemu sudeći u 2015. još i povećane.

EPS povećao plate, a duguje milijardu evra

Pri tom, istakao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, to preduzeće ima dug od oko milijardu evra, te da bi bilo neodrživo ako se to prevali na budžet. "Vlada je EPS-u garantovala kredite, a ako on stvara gubtke, vlada to mora da pokrije", objasnio je Petrović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je od prethodnog povećanja struje za sedam odsto, tek tri odsto pripalo EPS-u, ali da se i to, po svemu sudeći, prelilo na povećanje plata zaposlenima.  "Ako se to zaista dogodilo, neodgovorno je da se rast plata u EPS-u na kraju preliva na leđa građana", rekao je on.

Petrović je ukazao da EPS planira da ove godine smanji broj zaposlenih za 1. 000 iako je višak 5.000 do 10.000 ljudi, a tih 1.000 kako je rekao, mahom su zaposleni koji odlaze u penziju.

"Dakle, ogromni su troškovi za zaposlene u EPS-u, a to nije dotaknuto. Plan za ovu godinu je skroman, oko 1.000 otkaza, a to je broj onih koji odlaze u penziju. Taj problem se ne adresira, a još postoji i problem sa otpremninama jer oni traže 800, 900 i 1.200 evra", rekao je Petrović. On je istakao da to nisu "pare koje EPS ima pa će da im da", nego će se i to na kraju svaliti na građane Srbije.

Petrović je podsetio da pojedina preduzeća, poput RTB Bora ili Železare, ne plaćaju EPS-u struju.
"Kada kažemo da ne možemo da zatvorimo RTB Bor, Železaru. . . nema troškova, to nije istina jer troškova ima tu struju neko mora da plati", naveo je Petrović.

On se osvrnuo i na cenu struje za građane, i ukazao da je i dalje u Srbiji najjeftinija u regionu.  "Niska cena dovodi do neracionalnog trošenja struje koja je skup resurs, a povećanje cene je potrebno i za održivo poslovanje EPS-a. Naravno, ne da taj novac ode na plate", kazao je Petrović i zaključio da je loše poslovanje EPS-a trenutno najveći rizik po javne finansije Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EPS struja plate zaposleni povećanje plata penzije otpremnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana