Tekst objavljen: 19.11.2013 11:00        


Nacionalna aviokompanija Er Srbija najavila je dolazak u njenu flotu deset aviona tipa Erbas. Er Srbija je naručila deset novih "erbasovih" aviona "A320neo", koji će postati deo flote kompanije od 2018. do 2020. godine.

Er Srbija kupuje avione u vrednosti od milijardu dolara

Cena ovih modrenih letelica premašuje milijardu dolara, ali će ona ipak biti niža jer su avioni za Er Srbiju naručeni u sklopu veće porudžbine partnerske kompanije Etihad iz Abu Dabija.

"A320neo" je naslednik modela "A320ceo" i predstavlja najnoviji korak unapređenja "erbasovog A320E", a odlikuje ga novi, tiši i efikasniji motor koji troši manje goriva, jeftiniji je za održavanje i manje zagađuje okolinu. Od 2010. godine i predstavljanja A230neo, "erbas" je primio 2.500 narudžbina ovog aviona.
Deset aviona tipa "A320neo" postepeno će menjati letelice koje su sada u sastavu flote Er Srbije, pa će tako "boing 737" do 2020. godine definitivno otići u penziju.

Kako je na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju rekao generalni direktor Dane Kondić, ova narudžbina ispunjava cilj Er Srbije, koja će obnavljanjem flote postati prva u regionu koja ima ove najmodernije avione.

Savetnik za ekonomiju i finansije prvog potpredsedika Vlade Srbije Siniša Mali rekao je da se vlada u potpunosti saglasila sa Itihadom u vezi s kupovinom A320neo aviona za potrebe srpskog avioprevoznika.

On je dodao da je poslednja isporuka novog aviona za sada bivšu nacionalnu aviokompaniju JAT bila 1988. godine, a da je sada kroz partnerstvo sa Itihadom odobreno i aktiviranje 23 miliona USD zadržanih od prethodnog depozita JAT-a, kao avansa za ove letelice.

Er Srbija je počela sa radom kao nacionalni avio prevoznik 26. oktobra 2013. godine, a trenutno ima flotu od 10 uskotrupnih i četiri turboelisna aviona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
air serbia er srbija jat airways Jat aviokompanije aviosaobraćaj vazdušni saobraćaj Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana