Tekst objavljen: 30.01.2017 15:58        


Javni dug Grčke može biti održiv, saopštio je Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), odgovarajući tako na procureli izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kom će dug Grčke "eksplodirati" na 275 odsto BDP-a do 2060. godine, prenosi agencija Rojters. 

ESM: Javni dug Grčke može biti održiv

Portparol spasilačkog fonda evrozone je izjavio da je kurs za ozdravljenje grčkih javnih finansija, dogovoren između Atine i evrozone, kredibilan i da je podržan nizom vanrednih mera u slučaju nepredviđenih okolnosti.

"Verujemo da teret grčkog duga može biti održiv, ukoliko dogovorene reforme budu u celosti sprovedene, i zahvaljujući neverovatno povoljnim kreditnim uslovima ESM-a na duži rok i nedavno usvojenim kratkoročnim merama za ublažavanje duga", navodi se u saopštenju ESM-a.

U procurelom dokumentu MMF-a, u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid, Fond je izračunao da će javni dug Atine dostići 170 odsto BDP-a do 2020. godine.

Dug će, međutim, postati još "eksplozivniji" posle toga da bi do 2060. godine dostigao čak 275 odsto BDP-a, preneo je FT pozivajući se na izveštaj MMF-a.

Portparol ESM-a je, međutim, rekao da je evrozona obećala da će ponuditi Grčkoj dodatno ublažavanje tereta duga ako Atina ispuni obećane reforme.

"Zbog toga nema razloga za alarmantne prognoze o grčkoj dužničkoj situaciji", kazao je portparol.
MMF već duže vreme poziva evrozonu da značajno ublaži teret duga Atini, ali se Nemačka oštro protivi takvom potezu, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Grčka ekonomija dogovor Grčke i MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana