Tekst objavljen: 01.08.2020 17:00        


Mera dodatne kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na koronavirus, dovela je do dodatnih troškova za izvoznike

EU povlači mere kontrole za izvoz malina

Na Stalnom komitetu za životinje, bilje, hranu i stočnu hranu EU odlučeno je da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina iz Republike Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Mera dodatne kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na koronavirus, dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

Inspektori Evropske kancelarije za hranu i veterinu (Food and Veterinary Office) posetili su Srbiju tokom juna i jula 2019 radi terenske kontrole uslova i načina rada. Nalazi njihovog izveštaja bili su pozitivni. Na osnovu pomenutih nalaza, 21. aprila 2020 Stalni komitet za životinje, biljke, hranu i hranu za životinje EU doneo je odluku o ukidanju dodatnih kontrola na srpsku malinu pri izvozu u EU.

-Sektor poljoprivredne inspekcije je u proteklim godinama intenzivno doprineo svojim aktivnostima na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet i bezbednost proizvoda na veoma jasan, održiv i transparentan način. Unapređivali smo zakonodavni okvir nizom akata i procedura, podržavali akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus (akreditovane su dve laboratorije, a treća je u postupku), konstantno radili na edukaciji inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline. Posebno izdvajamo edukativne obuke koje smo organizovali u Ministarstvu poljoprivrede uz podršku domaćih profesora sa naših fakulteta i instituta, koristeći podršku TAIEX-a i USAID projekta saradnje za ekonomski razvoj. Predstoji nam, da sistem koji smo uspostavili u ovoj oblasti, a za koji smo dobili pozitivne ocene i od strane FVO inspektora Evropske komisije koji su nas proveravali, unapređujemo na održiv način - navode u Ministarstvu poljoprivrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osnovno pravilo koje važi je da se maline ne sade u blizini gde se gaje životinje, skladišti stajnjak, odlaže otpad ili blizu mesta koja imaju tretman otpadnih voda. Bitno je i da se za sve procese u toku uzgoja maline koristi čista voda.

Virusi mogu da prežive u mnogim agrohemikalijama, zato je važno da se za primenu sredstava za zaštitu i ishranu bilja koriste samo čista voda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija maline poljoprivreda kontrola izvoza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana