Tekst objavljen: 25.07.2015 13:01        


Naše vlasti obavezale su se u pregovorima sa Fondom da građanima Srbije omoguće otvaranje računa u inostranim bankama, saznaje „Blic“.

Evo kako da otvorite račun u inostranstvu

- U pitanju jeste dobra mera, ali je važno da se odabere pravi momenat za njeno uvođenje. Građanima se povećava mogućnost izbora, preduzećima smanjuju troškovi poslovanja, dok se bankama koje posluju u Srbiji povećava konkurencija kako u pogledu kamata i provizija tako i pogledu sigurnosti depozita. Liberalizacija ne bi trebalo da pogodi domaće banke jer one uglavnom uspešno posluju na međunarodnom tržištu. Kapitalna liberalizacija omogućava jednostavan i jeftin odliv domaćeg kapitala u inostranstvo pa je zato važno da se u zemlji trajno uspostavi dobar makroekonomski ambijent - navodi prof. Arsić.

U tom kontekstu, dodaje on, povećava se odgovornost Vlade za očuvanje makroekonomske stabilnosti.

- U slučaju njenog narušavanja, došlo bi do masovnog prebacivanje depozita u inostranstvo - kao što se to događa u Grčkoj tokom poslednjih nekoliko godina. Što se tiče pravog trenutka za liberalizaciju, mislim da bi trebalo sačekati da se u Grčkoj uspostavi stabilnost, pre svega njihovog bankarskog sistema, kao i da se dobiju i analiziraju rezultati detaljne kontrole domaćih banaka - zaključuje prof. Arsić.

U NBS kažu da sa ovom odlukom neće žuriti.
- Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije kao nosioci procesa liberalizacije kretanja kapitala sprovodiće aktivnosti na izmeni deviznih propisa kojom bi se omogućilo da rezidenti bez ograničenja otvaraju račune kod banaka u inostranstvu tek nakon završetka procesa liberalizacije kratkoročnih kapitalnih tokova kako se ne bi ugrozila makroekonomska stabilnost zemlje - objašnjavaju za „Blic“ u centralnoj banci.

Trenutno građani Srbije koji nemaju radnu i boravišnu dozvolu na duže od godinu dana ne mogu imati račun u inostranstvu. U slučaju da građanin to učini, bez dozvole NBS, čini prekršaj koji može da ga košta i 5.000 evra, a može da odgovara i krivično ako poreznici zaključe da nije prijavljen prihod koji se oporezuje. Brojni su oni koji na svoju ruku otvaraju račune i drže depozite u inostranstvu, najviše u Švajcarskoj i poreskim rajevima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs otvaranje računa računi računi u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana