Tekst objavljen: 25.11.2013 13:00        


Svi koji se sa putovanja u inostranstvo vraćaju sa punim koferima garderobe, tehnike ili hrane, za kupljene stvari mogu da dobiju povraćaj dela novca, jer građani nisu dužni da plaćaju porez u zemlji čiji nisu državljani. Procedura za povraćaj novca nije komplikovana, a najvažnije je sačuvati račun pri povratku kući.

Evo kako do povraćaja PDV-a za robu kupljenu van zemlje

U zavisnosti od države postoje i određene razlike kod mesta gde se novac vraća, kao i pravljenje potrebne dokumentacije za povraćaj.

Tako se u Austriji, na primer, porez vraća na posebnim šalterima na granici, dok se u Mađarskoj povraćaj dobija u prodavnici gde je roba i kupljena.


- U Beču je minimalna suma koja u jednoj prodavnici mora da se potroši da bismo dobili taks fri - 75 evra, u Nemačkoj je 50. Zanimljivo je da u pojedinim drogerijama granica uopšte ne postoji i povraćaj poreza dobija se na svaki iznos u vidu računa sa kojim u istoj prodavnici sledeći put možete da pazarite u visini povraćaja - objašnjava pravnica Aleksandra Raković, koja zbog prirode posla često putuje po Evropi.

U mnogim državama same prodavnice nemaju nikakve veze s vraćanjem, već za to postoje specijalizovani šalteri na kojima piše "Tax free" koji se najčešće nalaze u velikim šoping molovima, aerodromima ili bankama.

- Račun za kupljenu robu kao i pasoš predaje se šalterskoj službenici. Zatim ona, na “Global Refund Cheque” upisuje naše podatke. Račun se lepi na taj ček i sve to stavlja u kovertu. Oni koji putuju kolima povraćaj novca dobijaju na carini bez većih komplikacija, dok oni koji lete moraju da prođu malo komplikovaniju proceduru - objašnjava ona.

Po dolasku na aerodrome, oni koji žele taks fri odlaze prvo da čekiraju kofere, ali moraju da naglase službeniku da imaju račun za taks fri kako bi dobili pečat.

- Tek tada tražite taks fri šalter i sve to predajete službeniku koji može da vam traži da mu pokažete kupljenu robu, zbog čega treba da je spakujete na vrh kofera i ne smete da skidate ektikete sa nje. Sa overenim papirima na ovom šalteru, posle prolaska poslednje pasoške kontrole, dobijamo novac u menjačnicama, bankama ili posebnim šalterima za taks fri - kaže Raković i dodaje da su banke donedavno uzimale oko 100 dinara po računu, a pre mesec-dva naplaćuju čak 300.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači prava potrošača povraćaj PDV-a PDV inostranstvo kupovina u inostranstvu povraćaj poreza porez Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana