Tekst objavljen: 18.06.2017 17:30        


Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evoropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu.

Evo koliko Srbi troše u odnosu na Evropljane

Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji.

Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, navode "Novosti".

U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka u , Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka. Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

"Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam jepotrebna jedna i po prosečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa", kaže za "Novosti" ekonomista Saša Đogović. Kvalitet života se vidi i iz toga dana egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja trosčlane porodice. Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima,da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kupovna moć novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana