Tekst objavljen: 23.01.2014 10:30        


Nezaposlenost, ekonomska i finansijska situacija i dalje su najveći problemi sa kojima se svakodnevno susreću građani Srbije, rezultati su istraživanja koje je realizovala Hypo Alpe Adria grupa u saradnji sa kompanijom ATKearney.

Evo koliko su Srbi zadovoljni životom i šta ih sve muči

Kvalitet života lošiji je nego pre tri godine, ali su ispitanici optimistični u pogledu budućnosti. Zbog krize koja se odomaćila i na našim prostorima, građani su redukovali svoj mesečni budžet.

Najveće troškove za građane Srbije predstavljaju prehrambeni i higijenski proizvodi, ali i troškovi vezani za kućne potrepštine i telefoniranje. Sve se manje novca izdvaja i za garderobu.

Međutim, ukoliko se krene u kupovinu, prilikom odlučivanja šta će se kupiti, cena i kvalitet su glavni faktori koji utiču na odabir proizvoda i usluga, dok se brend smatra najmanje bitnim.

Navike građana u drugim zemljama jugoistočne Evrope u kojima je sprovedeno istraživanje su slične kao i u Srbiji. Rezultati su pokazali da je najveća razlika kod Slovenaca koji su najmanje optimistični u pogledu budućnosti, dok građani Crne Gore nemaju takve brige, a građani Bosne i Hercegovine su najzadovoljniji svojom ekonomskom situacijom i profesionalnim životom.

Oko 51 posto hrvatskih ispitanika zadovoljno je svojom trenutnom materijalnom situacijom, 58 posto svojim poslovnim statusom, a više od 80 posto porodičnim i društvenim životom. Pritom je 45 posto ispitanika kvalitet svoga života ocenilo dobrim, a 57 posto njih očekuje kako će im se kvalitet života popraviti u budućem razdoblju.


Hrvatski građani najviše sredstava izdvajaju za hranu i kućne potrepštine (94%), troškove stanovanja (89%) te telefonske troškove (73%). Cena i kvalitet su očekivani prevladavajući razlozi prilikom kupovine proizvoda, dok 43 posto ispitanika brend uopšte ne smatra relevantnim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija životni standard troškovi života životni troškovi osiromašenje ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza