Tekst objavljen: 25.07.2018 13:25        


Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija je toj finansijskoj instituciji obećala brojne tendere, poput tendera za PKB, "Petrohemiju", MSK i za Komercijalnu banku, a obavezala se i na moguće poskupljenje struje i zatvaranje dva rudnika u "Resavici", piše list Politika u izdanju za sredu 25. jul.

Evo na šta se Srbija obavezala MMF-u

Odgovor na pitanje zašto je država iznenada pokrenula stečaj "Azotare" krije se u programu koji su naše vlasti potpisale sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). To je bio uslov da bord direktora ove finansijske institucije Srbiji odobri novi aranžman.MMF je odobrio Srbiji nov aranžman, koji je nazvan "čuvarkuća", a u toku njegovog trajanja od 30 meseci, Srbija se obavezala na niz konkretnih cijeva, koji su vremenski oročeni.

Tako se Srbija obavezala na privatizaciju PKB-a, a krajnji rok za raspisivanje tendera za tu kompaniju je jul ove godine.

U ovom dokumentu dalje se navodi da će do kraja avgusta, u saradnji sa Svetskom bankom, biti izvršena i analiza o mogućem poskupljenju struje, a kada je reč o Elektroprivredi Srbije očekuje se da će ta kompanija promeniti status u akcionarsko društvo do 2020. godine.

Od Ministarstva privrede očekuje se da u septembru raspiše tender za MSK i Petrohemiju, a država će do kraja godine morati da počne sa zatvaranjem dva nerentabilna rudnika u "Resavici".

Aranžanom je predviđeno da se do kraja februara 2019. godine donese odluka o privatizaciji Komercijalne banke, a tender za privatizaciju biće raspisan u junu 2019.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    rodoljub 25.07.2018 14:07

    Niko nije tako beznadezno porobljen kao oni koji veruju da su slobodni. MMF i Svetska banka, institucije koje primoravaju druge zemlje da se zaduzuju kod njih koriste taj dug kao oruzje za pokoravanje i porobljavanje drustva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aranžman sa mmf dogovor mmf i srbije paket čuvarkuća Srbija privatizacije moguće poskupljenje struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana