Tekst objavljen: 11.07.2015 10:40        


Ministri finansija evrozone bi danas na vanrednom sastanku mogli da odluče da li je najnoviji predlog reformi Grčke dovoljno dobar za dobijanje hitne finansijske pomoći koja bi je spasila bankrota.

Evrogrupa danas o novom grčkom predlogu reformi

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum juče nije želeo da precizira detalje najnovijeg grčkog predloga, ali je rekao da je dokument koji je Atina dostavila prekjuče u poslednji čas, "jedan kompletan tekst".

Najnoviji plan reformi od juče je na proceni "trojke" kreditora, predstavnika Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se o njemu nisu oglašavali.
Britanski javni servis Bi-Bi-Si je preneo da se grčki premijer Aleksis Cipras novim planom reformi saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtevima EK, ECB i MMF.

Pored toga, grčka vlada namerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dve godine.

Kako je javio Rojters, u zamenu za ustupke, Grčka očekuje od kreditora reviziju ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine i dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.

Francuski predsednik Fransoa Oland je najnovije predloge Atine za postizanje sporazuma sa kreditorima okarakterisao kao ozbiljne i kredibilne, kao i francuski ministar privrede Emanuel Makron koji je ocenio da je zvanična Atina napravila veliki napredak u najnovijim predlozima.

Američki ministar finansija Džejkob Lu izrazio je oprezan optimizam povodom toga da će najnoviji plan reformi Atine doneti rešenje dužničke krize i osigurati opstanak Atine u evrozoni.

"Svakako se čini da se približavaju sporazumu, pošto je postajala opasnost da se stavovi ne približe već da se raziđu", izjavio je Lu. On smatra da kreditori Grčke treba da restrukturišu njen dug, što ne mora podrazumevati i otpis dela duga.

Nemačka, najveći grčki kreditor i najtvrđa u stavovima po pitanju otpisa duga, pak, uzdržala se od iznošenja stava povodom najnovijeg predloga reformi Atine za postizanje sporazuma sa kreditorima. Ostala je, ipak, i dalje pri oceni da postoji vrlo malo prostora za labavljenje uslova vezanih za otplatu grčkog duga.

"Smatramo da postoji vrlo malo prostora na planu restrukturiranja i reprofilisanja duga", izjavio je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Martin Jeger.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MMF ecb međunarodni kreditori bankrot kriza evrozona Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana