Tekst objavljen: 17.11.2015 12:25        


Kupovina Danube Foods Grupe od strane Mid Evropa Partners LLP u iznosu od 657,1 milion dolara, druga je po veličini poslovna transakcija u prvoj polovini ove godine u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope. 

EY: Tržište poslovnih transakcija Srbije poraslo

To je rezultat najnovijeg istraživanja koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst || Young), "Central and Southeast Europe -M||A Barometar", a koje se bavi analizom poslovnih transakcija u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju.

Zahvaljujući toj transakciji, Srbija je u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope imala najveći rast tržišta poslovnih transakcija, gde je tržište poraslo sa 0,03 milijardi dolara u prvoj polovini prošle godine na 0,7 milijardi dolara u prvoj polovini 2015. godine, saopšteno je.

Većina zemalja tokom tog perioda zabeležila je, kako je navedeno, rast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu ukupnog broja transakcija koje su porasle za 2,9 odsto u odnosu na prvu polovinu 2014. godine.
Analiza 11 zemalja CSE regiona, prema broju obavljenih transakcija, pokazala je da se na prva tri mesta nalaze Turska, Poljska i Češka, dok se Srbija na ovoj lestvici nalazi tek na devetom mestu.

Tačno polovina poslovnih transakcija u Srbiji realizovana je između domaćih poslovnih subjekata, dok su 45 odsto činile ulazne poslovne transakcije, a svega pet odsto izlazne.

U prvoj polovini 2015. godine u Srbiji se kao najaktivnija grana industrije pokazala građevinska industrija.
"Iako je ukupan broj ostvarenih poslovnih transakcija u prvoj polovini godine u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi minimalno porastao, u Srbiji je kupovina Danube Foods grupe od strane Mid Europa Partners LLP značajno unapredila klimu za novi talas transakcija na tržištu", komentarisao je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) kompanije EY u Srbiji.

U okviru regiona Centralne i Jugoistočne Evrope uočen je pad prosečne vrednosti transakcija od 2,2 odsto kada su u pitanju ugovorene transakcije u vrednosti od preko 100 miliona dolara.

Sa druge strane, prosečna vrednost transakcija, ugovorenih za vrednost ispod 100 miliona dolara je porasla za 1,6 odsto. To je, kako je navedeno, rezultiralo, padom od 10,8 odsto procenjene vrednosti tržišta spajanja i akvizicija.

Detaljnije istraživanje je pokazalo da su gotovo polovinu izvršenih transakcija u CSE regionu činile lokalne transakcije sa 48 odsto od ukupnog broja transakcija, kada i kupac i prodavac potiču iz iste zemlje, dok su ulazne transakcije činile 41 odsto od ukupnog broja transakcija.

Ukupna procenjena vrednost transakcija na tržištu CSE regiona u prvoj polovini godine iznosila je 16,5 milijardi dolara, što je pad za 10,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Ovaj pad je većim delom uzrokovan manjim brojem velikih transakcija, vrednost transakcija od preko jedne milijarde dolara u prvoj polovini ove godine", navedeno je u istraživanju.

Turska je na prvom mestu sa procenjenom vrednošću poslovnih transakcija od 3,3 milijarde dolara, a praćena Češkom (2,8 milijardi dolara) i Rumunijom (2,1 milijarda dolara).

U svim zemljama, sa izuzetkom Bugarske i Rumunije, većina transakcija je zaključena od strane strateških investitora, odnosno 75 odsto ukupne proporcije u regionu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemlja investitori jugoistočna evropa poslovne transakcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana