Tekst objavljen: 16.03.2017 10:58        


Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su referentnu kamatnu stopu po drugi put u tri meseca, za 25 baznih poena na raspon od 0,75 do 1,0 odsto, podstaknute kontinuiranim privrednim rastom, snažnim podacima o broju novih radnih mesta i uverenjem da će inflacija dostići ciljani nivo centralne banke.

Fed povećao referentnu kamatu za četvrt procenta

Kako izveštava agencija Rojters, sinoća odluka da podigne kamatu na prekonoćne pozajmice, odražava odlučnost Feda da vrati monetarnu politiku na, uslovno rečeno, normalnije osnove.

Predsednica Feda, Dženet Jelen je ukazala na rastuće poverenje u pogledu privrednih kretanja.
"Zabeležili smo ekonomski napredak u poslednjih nekoliko meseci baš onakav kakav smo predvideli", rekla je Jelen sinoć na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog zasedanja, dodajući da Fed donekle veruje da je privreda na pravom putu.

Američka centralna banka je takođe ostala pri stavu da će još dva puta podići kamatu ove godine, i tri puta u 2018. godini. Prošle godine, Fed je samo jednom povećao referentnu kamatu.

Poruka Feda je da skoro osam godina od završetka "velike recesije", ekonomiji više nije potrebna podrška ultra niskom kamatom na zaduživanje i da je dovoljno zdrava da izdrži skuplje kredite.

Kreatori američke monetarne politike napomenuli su da je inflacija sada "blizu" cilja centralne banke od dva odsto, i da su poslovne investicije "malo očvrsle" nakon više meseci slabosti.

Prognoze centralne banke su se malo promenile i zvaničnici ove i naredne godine očekuju privredni rast od 2,1 posto, dok u 2019. predviđaju usporavanje rasta na 1,9 procenata.

"Nismo razgovarali detaljno o potencijalnim promenama politike (SAD) koje bi mogle da se dogode, niti smo pokušali da isplaniramo kakav će biti naš odgovor", rekla je Jelen, dodajući da imaju dovoljno vremena da sagledaju šta se događa.

Predsednik Donald Tramp je ranije rekao da njegov ekonomski program može doneti rast od 4,0 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana