Tekst objavljen: 24.07.2023 12:50        


Ostalo je još desetak dana da frilenseri prijave i plate porez preko "frilensera", posebnog portala Poreske uprave

Frilenseri u obavezi da prijave i plate porez do kraja jula


Irena Đorđević iz NALED-a izjavila je za RTS da je oko hiljadu frilensera podnelo poresku prijavu za prva dva kvartala preko posebnog portala Poreske uprave, kao i da se većina opredeljuje da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

- To je očekivan broj prijava. Prvi put se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez. Na njima je odgovornost da primanja legalno prijave. Nadamo se da će broj biti veći - navodi Đorđević.

Prema njenim rečima, oko 60 odsto frilensera preko portala opredeljuje se da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

- Ne postoji tačna evidencija kojim se poslovima bave, ali prema istraživanju, većina njih su programeri, veb-dizajneri ili daju časove stranih jezika - kaže Đorđević.

Ističe i da frilenseri nisu jedino oni čiji su poslodavci stranci, već da rade i za domaća fizička lica.

Đorđević objašnjava i da frilenseri mogu preko portala da se opredele za jedan od dva modela oporezovanja, uz određene pogodnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Prvi model je isplativ u finansijskom smislu – 160.000 dinara, a imaće pokriveno zdravstveno osiguranje, ali im ne ide radni staž. Drugi model je u finansijskom smislu skuplji, ali ide penzijski staž. Isplativost je relativna - poručuje Đorđević.

Ističe da pre podnošenja poreske prijave frilenseri treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

- Ako ne podnesu prijavu u roku, mogu naknadno da podnesu neblagovremenu prijavu. Ako ni tada ne podnesu, kontrola poreske uprave pokreće postupak da je frilenser uz kamatu podnese - zaključuje Đorđević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi plaćanje poreza frilenseri porez naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana