Tekst objavljen: 06.01.2018 17:27        


Od jula do oktobra traje sezona kada roditelji budućih akademaca kupuju stanove manje kvadrature. Godišnje se uštedi 2.000-3.000 evra, koliko bi dali kao podstanari. Manji stanovi uvek mogu da se prodaju.

Garsonjera studentu isplativa investicija

Prema podacima Gradskog zavoda za statistiku i informatiku, u Beograd se svake godine iz unutrašnjosti Srbije doseli oko 27.000 osoba. Više od polovine njih su mladi, svršeni srednjoškolci koji žele da nastave svoje školovanje na nekom od prestoničkih fakulteta.

Većina njih nema novca da reši svoje stambeno pitanje, pa rentiraju nekretnine. Ipak, nekima od njih roditelji mogu da obezbede krov nad glavom. U najvećem broju slučajeva, za buduće akademce pazare se garsonjere ili jednosobni stanovi. Sudeći po oglasima, slobodnih stanova manje kvadrature ima više u novogradnji nego u starijim zgradama.

RENTIRAJU ZA 150-250 EVRA

Stanovi manje kvadrature veoma su traženi za izdavanje. Krajem leta i u ranu jesen gotovo je nemoguće pronaći slobodnu garsonjeru za izdavanje. Ako i ima praznih stanova, reč je o nekretninama koje se rentiraju za "velike pare". Naime, gazde zbog potražnje na tržištu, traže preko 250 evra za mesečnu kiriju.

Prema rečima Miloša Simića iz agencije "Euroinvest", jedan broj roditelja ima ušteđenog novca da svome detetu kupi stan. Praksa je pokazala da je to isplativa investicija.

- Oni koji imaju novca, logično razmišljaju, jer kupovinom stana ne moraju da svakoga meseca bar 150-200 evra daju "gazdama" - objašnjava Simić.

- Za pet-šest godina studija, bar trećina nekretnine se isplati. S druge strane, garsonjere i manji stanovi se lako i brzo opet prodaju. Njihova cena je veća nego kod trosobnih stanova.

Stanovi manje kvadrature se traže u obodnim naseljima kao što su Mirijevo, Banjica, Vidikovac, Cerak, Karaburma, Zemun, Čukarica...

- U tim delovima grada je bogata ponuda. Investitori zidaju nove zgrade, koje nemaju luksuzne stanove. Vrednost nekretnine je prilagođena tržištu. Cena kvadrata u novom stanu je između 1.000 i 1.200 evra - priča Simić, dodavajući da kada je reč o studentima, oni obično traže stanove u blizini fakulteta na kojem studiraju.

Tržište je pozitivno reagovalo i zbog povoljnijih bankarskih kredita, kao i zbog ponovne ekspanzije sitne stanogradnje na Paliluli, Voždovcu, Čukarici i u Rakovici. Pre dve godine u Beogradu je bilo izgrađeno 4.015 stanova. Lani, ozidano ih je oko 7.000, a ove godine ova brojka biće veća.
STRUJA EKONOMIČNA

Agent Aleksandar Ilić kaže da su na tržištu nekretnina stanovi koji imaju električna grejna tela veoma popularni. Pogotovu kada je reč o stanovima manje kvadrature, jer se oni lakše zagreju.

- Postoje sistemi za etažno grejanje sa posebnim kotlovima koji služe za grejanje na struju, koji mogu biti klasični i jeftini. Ovakav izbor je čest čak i kod gradnje novih zgrada - objašnjava Ilić.


Pošto je reč o studentima, koji ne zarađuju novac, roditelji radije traže da kupe nekretninu koja nije priključena na toplanu. Centralno grejanje u Beogradu je skupo, i za stanove male kvadrature, previsoki su računi na uplatnicama Infostana, a ispostavlja se da je grejanje na struju i gas daleko jeftinije, gotovo duplo.

Centralno grejanje sa priključkom na gradski toplovod u Beogradu, kao i u većim gradovima, zahteva plaćanje fiksnog iznosa po kvadratu grejne površine svakog meseca, bez obzira na to da li je u toku grejna sezona ili nije. Računi za gas u zimskoj sezoni su visoki i zavise od kvaliteta termoizolacije, stolarije i kvaliteta samog gasa. Ali ova vrsta grejanja daje izvesnu autonomiju vlasniku stana da može sam da upravlja potrošnjom ako ima svoj priključak i gasni kotao za grejanje. Studenti često preko zime odu kod roditelja, pa i na taj način štede.

Prilikom kupovine stana, budućim akademcima je veoma bitno da se u blizini nalazi stanica javnog prevoza, jer se mnogi od njih slabo snalaze u nepoznatom gradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicija jeftini stanovi kupovina stana investiranje u nekretnine rentiraje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana