Tekst objavljen: 18.12.2013 13:45        


Ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju novembra ove godine iznosili su 2.153 milijardi dinara, što je 3,4 odsto manje nego na kraju oktobra, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

Građani bankama na kreditima duguju 608,5 mlrd. dinara

Građani su za 0,5 odsto bili manje zaduženi, u vrednosti 608,5 milijardi dinara, što je, po rečima Dugalića, posledica pada životnog standarda.

Po proceni Dugalić, u 2013. godini gubitke će uknjižiti 10 banaka u Srbiji. Na pitanje da li se u narednoj godini može očekivati pad kamatnih stopa on je rekao da za to ne postoje značajnije rezerve. Prethodnih godina, kako je dodao, prosečne kamatne stope su padale za po 0,8 odsto godišnje.
U porastu su bili samo gotovinski i poljoprivredni krediti u iznosu od 0,3 odsto. Ukupni gotovinski krediti na kraju novembra iznosili 188,9 milijardi, a poljoprivredni 33,1 milijardi dinara.

Stambeni i krediti za adaptaciju su bili u padu od 0,9 odsto i iznosili su 332,2 milijardi dinara, dok su potrošački krediti smanjeni za 1,7 odsto, na 26,7 milijardi dinara.

Od ukupno uzetih kredita kasnila je otplata od 12,6 odsto pozajmica što je 0,2 odsto više nego na kraju oktobra. Preduzećima su kasnila u otplati 15,6 odsto pozajmica, što je 0,4 procentnih poena više nego na kraju oktobra.

Preduzetnici na vreme nisu otplaćivali 15,8 odsto uzetih kredita, koliko i na kraju oktobra, a gradjani pet odsto pozajmica, što je 0,1 odsto više nego u oktobru.

Pozajamice preduzećima su bile 1.433 milijardi dinara i za 4,8 odsto su manje nego na kraju oktobra, a sedam odsto manje nego na kraju prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija dužnici prezaduženost zaduženost klijenti banke klijent banke krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana