Zvanični kurs Evra za dan 26.01.21. :: 117.5900 rsd
Tekst objavljen: 28.12.2018 13:01        


Ovih dana sve više naših građana se neprijatno iznenadilo kada im je prilikom novogodišnje kupovine kartica odbijena, a razlog je blokada računa usled nepotpisivanja izjave koje su banke dostavljale svojim klijentima prethodnih par meseci.

Građani iznenađeni: Banke blokiraju račune

Redakciji finansijskog portala Kamatica javio se Vojislav L. (puno ime i prezime poznato redakciji), penzioner koji trenutno živi u u Africi, a u Srbiju dolazi jednom godišnje, na mesec dana. je U julu ove godine kada je u banci otvarao račun na koji će mu se uplaćivati penzija, nije mu ponuđeno da potpiše „Izjavu radi utvrđivanja statusa funkcionera“. Sredinom septembra je na kućnu adresu u Beogradu stigao taj dokument, ali kako on u tom trenutku nije bio u zemlji nije ni mogao da ga potpiše.

„Banci sam izneo svoj slučaj u želji da se dogovorimo, predložio sam da pošaljem skeniranu izjavu mailom ali, rekli su mi da moram da dođem lično, inače će mu krajem godine „obustaviti obavljanje svih transakcija“ kaže naš sagovornik.

Pre nekoliko dana to se i desilo, zbog nepotpisivanja račun mu je trenutno blokiran i on može samo da prima penziju na njega, ali ne i da raspolaže svojim novcem. Kako su mu objasnili iz banke, čim potpiše taj dokument, račun će mu odmah biti odblokiran i moći će da raspolaže svojim novcem, a do tada, ne.

Svaka banka ima svoju proceduru

Kao klijent velike austrijske banke, a njihova procedura koju moraju da poštuju zbog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, je da klijent mora lično da dođe u filijalu banke i ponovo sa bankarskom službenicom ažurira sve svoje lične podatke koje banka već poseduje, a na kraju potpiše taj dokument.
Ko ima obavezu prijavljivanja imovine
  • Funkcioner (predsednik države, ministri, narodni poslanici, direktor, zamenik direktora, član organa upravljanja ili drugu ekvivalentnu funkciju u međunarodnoj organizaciji,guverner, viceguverner...) 
  • Član uže porodice funkcionera (bračni ili vanbračni partner, roditelji, braća i sestre, deca, usvojena deca i pastorčad i njihovi bračni ili vanbračni partneri).
  • Bliži saradnik funkcionera (fizičko lice koje ostvaruje zajedničku dobit iz imovine ili uspostavljenog poslovnog odnosa ili ima bilo koje druge bliske poslovne odnose sa funkcionerom).

Da li je sve ovo bilo neophodno i da li se ceo postupak oko utvrđivanja statusa funkcionera mogao uraditi bez nametnute dodatne obaveze klijentima, pitali smo nekoliko banaka. Niko nije želeo da odgovori, ali ni da nam dostave podatak o broju klijenata koji su potpisali tu izjavu, kao ni koliko računa su zbog toga blokirali.

Na koji način će utvrditi da li je klijent funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliski saradnik funkcionera banke su mogle da urede svojim unutrašnjim aktima. Odnosno, ostavljeno im je da one same odluče koji je najbolji način da sve to završe.

„Smatramo da fokus aktivnosti koje banka sprovodi treba da bude na cilju - a to je da nedvosmisleno i na pouzdan način utvrdi da li je reč o ovim kategorijama klijenata. U slučaju da je banka svojim unutrašnjim aktima predvidela da se pribavljanje pismene izjave sprovodi i u odnosu na stranke sa kojima je poslovni odnos uspostavljen pre stupanja na snagu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a ne samo prilikom uspostavljanja novog poslovnog odnosa, smatramo prihvatljivim da se popunjavanje izjave zatraži prilikom njenog prvog dolaska u banku, odnosno prilikom redovnog ažuriranja podataka te stranke u okviru praćenja njenog poslovanja u skladu sa utvrđenom kategorijom rizika - i bez stavljanja klijenta u položaj obaveznog dolaska kod obveznika (banke) isključivo radi potpisivanja izjave“, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Ipak, kako Kamatica saznaje različite banke su imale i različite zahteve. Pa tako, u Rajfajzen banci je zahtevano da se popunjena izjava fizički donese u banku, u suprotnom „banka će obustaviti obavljanje svih transakcija“. Sa druge strane, u NLB banci klijentima je na kućnu adresu stizala izjava o statusu funkcionera, uz objašnjenje da ukoliko ne dođu u banku i ne potpišu je banka će smatrati da nisu funkcioneri. Sličan pristup imala je i Telenor banka, s tim da su oni sve slali mejlom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Ako banka preduzimanjem drugih propisanih aktivnosti, osim pribavljanjem pismene izjave, nije utvrdila da je stranka funkcioner odnosno povezano lice sa funkcionerom, niti u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju na to, smatramo da nije opravdano blokirati račun tih korisnika“, smatraju u NBS.

Banke su se razlikovale i po tome koliki rok su ostavile klijentima da popune izjavu. U nekima je rok istekao krajem novembra, dok su druge ostavile do kraja godine, odnosno još par dana.

1 komentar

  1. User image
    Ivanka 28.12.2018 14:50

    Ja sam zgrožena prvo odlukom kojom se građani ove zemlje maltretiraju i nasilno teraju da idu u banke potpisivati dokument da nisu funkcioneri ? Koliko to miliona mogućih funkcionera ima ova zemlja ? Zar nije bilo i lakše i brže pokupiti spiskove republičkih, pokrajinskih i lokalnih vlasti...ili sa poslednjih izbora...ili preko platnih spiskova ? I još onda banka blokira račun...Takvu banku odmah menjajte !!! Banke vas mole da da uzmete njihov račun, karticu a onda blokiraju...Što im nije palo na pamet da daju svojim korisnicima neki novogodošnji poklončić, kalendar , bilo šta... i usput papir da potpišu kad već moraju...Ljudi bi došli jer svi vole poklone...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
klijenti banke privatni računi građana Narodna banka Srbije banke kamatica blokirani računi Izjava radi utvrđivanja statusa fun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana