Tekst objavljen: 26.12.2013 9:15        


Građani koji imaju kredite u švajcarskim francima sve češće rešenje za problem traže na sudu. I pored preporuke Narodne banke da vrate novac oštećenim klijentima, mnogi se odlučuju da se obrate advokatima, a donete su i prve presude protiv banaka u korist građana.

Građani jure banke preko suda zbog kredita u francima

Mnogima su se dugovi udvostručili zbog promene vrednosti franka i kamata koje su banke neosnovano dizale. Sve više ih odlučuje da pravdu traži na sudu. Sve je više i slučajeva rešenih u korist nezadovoljnih kjlijenata.

U Udruženju banaka Srbije kažu da je većina banaka prihvatila preporuku Narodne banke Srbije da obešteti klijente i izbegne sudsko rešenje problema.Poručuju građanima i da budu strpljivi, jer će im biti vraćen novac koji im je neopravdano oduzet.
Posebnu pažnju privukla je odluka suda kojom je poništen kompletan ugovor sa bankom i zabranjena prodaja stana pod hipotekom. Put novim tužbama mogla bi da otvori još jedna prvostepena presuda.

- Mi smo dobili jednu presudu u kojoj se kaže da banka nema pravo da na dva načina zarađuje. Jedan način je korišćenje valutne klauzule, konkretno ovde se govori o kreditu u švajcarskim francima, i drugi način je primena promenljive kamatne stope. Sud smatra da banka može da koristi jedan od ta dva načina, a ne oba - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

Banka Sosijete ženeral nije davala kredite u švajcarcima, ali je preuzela klijente od KBC banke. Spremna je da izađe u susret korisnicima problematičnih kredita.

- Umanjenje glavnice po osnovu otplate stambenih kredita KBC banka je već uradila do kraja jula 2013. Sosijete ženeral banka je preuzela celokupan portfolio kao takav. Po preporuci Narodne banke Srbije, svi ostali klijenti koji nisu iskoristili olakšice, mogu to uraditi do kraja godine - navodi Dejan Vučinić iz Sosijete ženeral banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zaga 18.01.2015 10:23

    KRENIMO U BORBU ZA UKIDANJE VALUTNE KLAUZULE!!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima stambeni kredit stambeni krediti banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke presuda sud

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana