Tekst objavljen: 09.07.2014 12:00        


Narodna banka Srbije je u 2013. godini primila 1.510 pritužbi na rad finansijskih institucija, a od toga se 1.263, ili 83,3 odsto, odnosilo na banke. To je za 16,5 odsto manje pritužbi u odnosu na prethodnu godinu, što govori da su građani informisaniji i bolje razumeju bankarske klauzule, a banke više poštuju pravila. 

Građani se manje žale na banke, najviše ih muče krediti

Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga koji građanima pruža pomoć u ostvarivanju njihovih prava i u razumevanju i korišćenju usluga finansijskih usluga svakodnevno primi između 30 i 40 pritužbi građana, najčešće klijenata banaka. To je i razumljivo jer se bankarske usluge koriste mnogo češće nego usluge drugih aktera u finansijskoj industriji.

Građani su se prošle godine najviše žalili na probleme u otplati kredita (57,7 odsto ukupnih pritužbi na rad banaka), u vezi sa problemima po tekućim računima (16,8 odsto), i platnim karticama (13,2 odsto). Najčešći razlog obraćanja centralnoj banci je neprimenjivanje, odnosno delimično sprovođenje njene preporuke koja se odnosila na stambene kredite u švajcarskim francima i određivanje kamatne stope i utvrđivanje iznosa rate prilikom usklađivanja ugovora o kreditu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Klijenti banka su imali i teškoće prilikom podnošenja zahteva za vraćanje novca koji je banka obračunala i naplatila pre donošenja tog zakona.

Centar je u 2013. godini postupio po 2.200 prigovora građana, od čega se najveći broj odnosio na rad banaka - 87,36 odsto. Odgovoreno je na oko 600 pitanja građana i primljeno 19.119 poziva u Info centru. Održano je 106 medijacija, a u 93 slučaja je okončan postupak.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga je stupio na snagu 5. decembra 2011. godine i odnosio se na ugovore o kreditima sklopljenim nakon tog datuma. Zbog toga je NBS u maju predložila nacrt izmena tog zakona, kao i još tri finansijska zakona, čiji je cilj, kako je obrazložila guverner Jorgovanka Tabaković, poboljšanje života građana i efikasnije korišćenje kredita.

Predlog NBS je da se zaštite i građani koji su uzimali kredite pre 5. oktobra 2011. godine, što znači da će i tim klijentima biti obračunavana mesečna rata po istom kursu kao i prilikom odobravanja kredita, odnosno po tada važećem srednjem kursu NBS. Na taj način, smatra guverner, svi građani će biti jednaki pred bankarskim šalterom.

1 komentar

  1. User image
    milivoje 11.07.2014 15:19

    Kada ce konacno predlog NBS da se zastite i gradjani koji su uzimali kredite pre 05.10.2.11 da zaživi,. Da samo ne bode kao i do sada predlog -obecanje, ludom radovanje. o ovom predlogu se dugo vec samo priča.
    Izgleda da je samo Madjarska vlast shvatila i kaznila parazitsku politiku banaka. Kada ce i naša NBS da postupi u skladu sa zakonom i stane u zastitu opljačkanih običnih gradjana ?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana