Tekst objavljen: 09.07.2014 12:00        


Narodna banka Srbije je u 2013. godini primila 1.510 pritužbi na rad finansijskih institucija, a od toga se 1.263, ili 83,3 odsto, odnosilo na banke. To je za 16,5 odsto manje pritužbi u odnosu na prethodnu godinu, što govori da su građani informisaniji i bolje razumeju bankarske klauzule, a banke više poštuju pravila. 

Građani se manje žale na banke, najviše ih muče krediti

Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga koji građanima pruža pomoć u ostvarivanju njihovih prava i u razumevanju i korišćenju usluga finansijskih usluga svakodnevno primi između 30 i 40 pritužbi građana, najčešće klijenata banaka. To je i razumljivo jer se bankarske usluge koriste mnogo češće nego usluge drugih aktera u finansijskoj industriji.

Građani su se prošle godine najviše žalili na probleme u otplati kredita (57,7 odsto ukupnih pritužbi na rad banaka), u vezi sa problemima po tekućim računima (16,8 odsto), i platnim karticama (13,2 odsto). Najčešći razlog obraćanja centralnoj banci je neprimenjivanje, odnosno delimično sprovođenje njene preporuke koja se odnosila na stambene kredite u švajcarskim francima i određivanje kamatne stope i utvrđivanje iznosa rate prilikom usklađivanja ugovora o kreditu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Klijenti banka su imali i teškoće prilikom podnošenja zahteva za vraćanje novca koji je banka obračunala i naplatila pre donošenja tog zakona.

Centar je u 2013. godini postupio po 2.200 prigovora građana, od čega se najveći broj odnosio na rad banaka - 87,36 odsto. Odgovoreno je na oko 600 pitanja građana i primljeno 19.119 poziva u Info centru. Održano je 106 medijacija, a u 93 slučaja je okončan postupak.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga je stupio na snagu 5. decembra 2011. godine i odnosio se na ugovore o kreditima sklopljenim nakon tog datuma. Zbog toga je NBS u maju predložila nacrt izmena tog zakona, kao i još tri finansijska zakona, čiji je cilj, kako je obrazložila guverner Jorgovanka Tabaković, poboljšanje života građana i efikasnije korišćenje kredita.

Predlog NBS je da se zaštite i građani koji su uzimali kredite pre 5. oktobra 2011. godine, što znači da će i tim klijentima biti obračunavana mesečna rata po istom kursu kao i prilikom odobravanja kredita, odnosno po tada važećem srednjem kursu NBS. Na taj način, smatra guverner, svi građani će biti jednaki pred bankarskim šalterom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    milivoje 11.07.2014 15:19

    Kada ce konacno predlog NBS da se zastite i gradjani koji su uzimali kredite pre 05.10.2.11 da zaživi,. Da samo ne bode kao i do sada predlog -obecanje, ludom radovanje. o ovom predlogu se dugo vec samo priča.
    Izgleda da je samo Madjarska vlast shvatila i kaznila parazitsku politiku banaka. Kada ce i naša NBS da postupi u skladu sa zakonom i stane u zastitu opljačkanih običnih gradjana ?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana