Tekst objavljen: 04.06.2015 10:09        


Grčka još uvek odbija neke od predloga reformi koje su izneli EU i Međunarodni monetarni fond, ali postoji spremnost obe strane da se postigne dogovor u narednim danima, izjavio je danas premijer Grčke Aleksis Cipras nakon ključnih pregovora u Briselu.

Grčka i dalje odbija neke predloge kreditora

"Postoje stavke koje niko ne bi smatrao osnovom za diskusiju. Rezultat je da je grčki plan jedini realističan plan na stolu. Nastavićemo da razgovaramo narednih dana", rekao je Cipras nakon sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i šefom evrogrupe Jerunom Dajselblumom, prenosi agencija Frans pres.

Cipras je naveo da su stavke koje Grčka ne želi da prihvati rezanje penzija i podizanje poreza na električnu energiju.

Komisija je saopštila da je u pregovorima ostvaren napredak u razumevanju pozicija obe strane i da će intenzivan rad biti nastavljen, a grčki premijer je izjavio da je Komisija pokazala spremnost na brz i realističan sporazum.

"Što smo iskreniji u razgovorima, bliže smo obostrano prihvatljivom rešenju. Sastanak je bio dobar, nastavićemo da razgovaramo ovih dana", rekao je Dajselblum.

Zvanična Atina, prema Ciprasovim rečima, želi sporazum koji će joj omogućiti izlazak iz ekonomske krize i koji će staviti tačku na scenario o izlasku Grčke iz evrozone.

Cipras je uoči odlaska u Brisel rekao da je njegova vlada u ponedeljak poslala svojim međunarodnim kreditorima sveobuhvatan plan reformi i pozvao evropske lidere da taj plan prihvate, kako bi dugo očekivani sporazum konačno mogao da bude potpisan.

Program evropske finansijske pomoći Grčkoj ističe krajem ovog meseca, a do tada bi Atina morala da nađe zajednički jezik sa poveriocima ili da proglasi bankrot, što bi gotovo izvesno dovelo do izbacivanja Grčke iz evrozone, uz nesagledive posledice za zajedničku evropsku valutu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) međunarodni kreditori grčka kriza Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana