Tekst objavljen: 16.06.2015 14:18        


Poverenje investitora u Nemačkoj palo je u junu na najniži nivo u poslednjih sedam meseci zbog neizvesnosti u vezi sa grčkom krizom i slabog globalnog privrednog rasta, pokazala je anketa ekonomskog instituta ZEW. Pomno praćeni indeks poverenja investitora kog izračunava ZEW pao je 10,4 poena na 31,5 poena u junu i to je najniži nivo od novembra 2014, prenosi agencija Frans pres.

Grčka neizvesnost obara poverenje nemačkih investitora

Analitičari su očekivali dosta manji pad na 37,3 poena.

"Spoljni faktori utiču na ekonomske prospekte u Nemačkoj, pre svega dugotrajna neizvesnost u vezi sa budućnošću Grčke i ograničen globalni privredni rast", rekao je predsednik ZEW-a Klemens Fist.
Pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda okončani su u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dve strane. Obe strane su, međutim, izrazile spremnost na nastavak razgovora.

Podindeks koji meri mišljenje igrača na finansijskom tržištu o trenutnoj ekonomskoj situaciji pao je ovog meseca 2,8 poena na 62,9 poena, dodaje ZEW.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Nemačka investitori investitori na berzi grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana